Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Predsjednik CEIK-a "Braća Seljan" Mladen Kuka uputio je pismo gradonačelniku grada Karlovca Damiru Jeliću na početku godine u kojoj se obilježava stota obljetnica smrti Mirka Seljana. U tom pismu Kuka daje inicijativu za postavljanjem spomenika slavnoj braći, Karlovčanima i istraživačima svijeta.

"Obraćam Vam se ovim putem sa prijedlogom za postavljanjem spomenika braći Seljan u centru grada Karlovca. Povod za ovaj Prijedlog  je 100-ta obljetnica smrti Mirka Seljana (1913-2013) koju obilježavamo u ovoj godini.

Naime, da podsjetim Mirko Seljan nestao je u peruanskoj prašumi 1913 god. i to neposredno nakon otkrića svjetski poznatog arheološkog lokaliteta Gran Pajatena. Tim otkrićem Mirko Seljan postao je zasigurno najpoznatiji hrvatski istraživač i svrstao se uz bok ostalih najznačajnijih svjetskih istraživača dalekih krajeva.

Najbolji  primjer kako u svijetu ljudi vrednuju rad svojih istraživača je postavljanje spomenika norveškom istraživaču Južnog pola Roaldu  Amudsenu povodom 100-te godišnjice njegove smrti i to čak na 2 lokaliteta. Jedan je postavljen u Oslu a drugi na Južnom polu. Ljubav i domoljublje norvežana i njihovo štovanje vlastitih istraživačkih velikana svakako bi i nama Hrvatima, Karlovčanima trebao biti svjetli primjer kako se poštuju nacionalne vrijednosti.

Kao vođa ekspedicije u čast Mirka Seljana postavio sam spomen ploču u peruanskoj prašumi na lokalitetu Gran Pajatena 2001. godine i sada sam mišljenja da je prigodan trenutak da se i u Karlovcu postavi spomenik ovim našim slavnim prethodnicima. Smatram da je za grad Karlovac ipak premalo da se imenom braće Seljan zove jedna škola, jedna ulica i jedna udruga.

Postavljanjem spomenika u centru Karlovca smatram da se svojim slavnim prethodnicima odužujemo na najljepši mogući način a pritom kroz jednu takvu prepoznatljivu vizuru svakako i na orginalan način brendiramo naš grad. Cijeneći Vašu dosadašnju potporu ovakvim kulturnim inicijativama siguran sam da je ideja pala na plodno tlo i da ćete se aktivno uključiti u realizaciju ove inicijative u 2013. god. Također koristim priliku da predložim za lokaciju spomenika Korzo (u blizini fontane)."

Seljani

Na slici: braća Seljan u Brazilu oko 1906. godine.