Utorak, Veljača 28, 2017

U petak 5. 4. 2013. grad Karlovac obilježava čak dvije važne obljetnice koje su se igrom slučaja poklopile.

Dana 5. 4. 1871. godine u Karlovcu je rođen jedan od najvećih hrvatskih istraživača , ali i planinara Mirko Seljan. Slavni istraživač nesretno je stradao na ekspediciji 1913 god. kada je za potrebe Peruanske vlade vršio istraživanja, odnosno traženje najkraćeg i najsigurnijeg puta kojim bi se konačno i  spojili Pacifik i Atlantik kopnenim putem. Na istoj ekspediciji Mirko Seljan neposredno pred smrt otkrio je i arheološko nalazište Gran Pajaten što ga je svrstalo među najveće istraživače svijeta , uz bok mnogo poznatijem Hiramu Binghamu koji je otkrio znameniti Machu Picchu. Ovaj vrijedan podatak koji do tada nije bio poznat u Hrvatskoj otkrili su članovi CEIK-ove ekspedicije za vrijeme boravka u Južnoj Americi 1998 god. Upravo stota obljetnica Mirkove smrti, ali i otkrića Gran Pajatena (1913-2013) bila je povod za prijedlog predsjednika CEIK-a Braća Seljan Mladena Kuke  Hrvatskim poštama koji je svesrdno podržao i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić za izdavanjem poštanske marke sa likom Mirka Seljana koja će biti štampana u jesen 2013.

Ovu važnu obljetnicu ove godine zajedno će obilježiti djelatnici i učenici OŠ Braća Seljan i članovi Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu braća Seljan u petak 5.4. 2013. u 10 sati postavljanjem vijenca na kući Seljanovih na Gazi. Nakon prigodnog govora o životu braće Seljan, okupljeni će pod stručnim vodstvom članova CEIK-a braća Seljan u 1,5 satnoj šetnji obići i Seljanovu šetnicu poučnu stazu koja se proteže od kuće Seljanovih do sjedišta CEIK-a na vili Anzić. Polaznici pohoda moći će i razgledati prigodnu izložbu na vili Anzić a svaki obilaznik staze dobit će za uspomenu i prigodnu diplomu.

Također istog datuma 5.4. 1923.  osnovana je podružnica HPD-a u Karlovcu. Nakon tog službenog početka organiziranog planinarstva u Karlovcu uz osnivanja mnogih planinarskih i drugih srodnih organizacija, promjena imena, prekida u radu društava danas možemo s opravdanjem zaključiti da je danas jedini prav(n)i sljednik i nastavljač bogate karlovačke planinarske djelatnosti  Planinarski savez grada Karlovca. Danas su u članstvu PSGK-a uglavnom sva aktivna karlovačka planinarska društva a uspješno se suradjuje i sa ostalim srodnim organizacijama.

Istog dana sa početkom u 19 sati i 30 minuta na vili Anzić započinje sa radom 8 Karlovačka planinarska škola u organizaciji PSGK-a i PD Karlovca. Na ovaj način Planinarski savez grada Karlovca kao nastavljač 90-te obljetnice bogate organizirane karlovačke planinarske tradicije radno obilježava ovu veliku obljetnicu, koju će obilježiti tijekom 2013 godine i sa drugim velikim manifestacijama ( izdavanje  monografije Povijest planinarstva u Karlovcu, Ekspedicija u Tursku, Planinarskim večerima, okruglim stolom o karlovačkom planinarstvu i sl.) Planinarska škola je besplatna za sve polaznike i to je u neku ruku i dar budućim planinarima. Školu vodi instruktor HPS-a , ekspedicionist, alpinist , speleolog i gorski spašavatelj Mladen Kuka a u radu sudjeluju najpoznatija imena karlovačkog planinarstva. Prijave se vrše na kod tajnika škole Darka Protulipca na mob. 091 768 90 27 ili direktnim dolaskom na vilu Anzić 5. 4. 2013. u 19 sati.

Polaganje

 

Postavljanje vijenca jedne od prijasnjih godina...