Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Povodom 100-te obljetnice smrti najpoznatijeg hrvatskog istraživača ali i planinara Mirka Seljana, članovi CEIK-a i učenici i nastavnici OŠ Braća Seljan prvo su postavili vijenac na kući Seljanovih na Gazi a potom su unatoč lošem vremenu obišli Seljanovu šetnicu. Šetnica je turističko-poučno-planinarska staza u dužini od 7 km (kraća verzija) koju je pred dvije godine trasirao predsjednik CEIK-a Mladen Kuka u spomen na ovu dvojicu karlovačkih velikana. Trasa se proteže od kuće Seljanovih uz Kupu do crkve Majke Božje Snježne, Starog grada Dubovca, Tičarnice do sjedišta karlovačkih ekspedicionista vile Anzić. Sedamdesetak učesnika je na završetku pješačenja dobilo prigodne diplome. Od svečanog otvorenja do danas staza je postala vrlo popularna među planinarima Karlovca tako da ju je obišlo već nekoliko stotina polaznika.  Jučerašnji datum značajan je još i po tome što je proslavljena 90. obljetnica osnivanja podružnice HPD- a Karlovac (5.4.1923-5.4.2013).

“Organizaciju obilježavanja obljetnice organizirao je Planinarski savez grada Karlovca jedini sveukupni pravi nasljednik bogate karlovačke planinarske povijesti. Naime, iako si neka planinarska društva danas svojataju tu obljetnicu kao svoju  to je potpuno netočno i povijesni falsifikat, jer od 1923. godine podružnica je mijenjala nekoliko puta ime (Karlovac, Martinšćak, Okić, Dubovac), a u nekoliko navrata u navedenih 90 godina bilježimo i prekid u djelovanju planinarskih organizacija. Iz tog razloga jedina je povijesna istina da PSGK kao krovna planinarska organizacija svih planinarskih društava i pridruženih srodnih članica, kao CEIK i SDK, ima pravo pozivati se kao jedini legitimni nastavljač planinarske tradicije iz 1923. godine” kaže Mladen Kuka.

Jučerašnji datum PSGK obilježio je i početak rada 8. karlovačke planinarske škole. U ovoj godini planira se izdavanje monografije Povijest planinarstva u Karlovcu, ekspedicija u Tursku, niz predavanja i okruglih stolova te sličnih akcija. Središnja proslava 90-te obljetnice osnivanja podružnice HPD-a Karlovac, PSGK kao krovna planinarska organizacija u suradnji s navedenim društvima planira organizirati uskoro.

Obilježene obljetnice

Šetnica