Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Svim dragim prijateljima i članovima CEIK "Braća Seljan" želimo Sretan Božić i uspješnu 2011. godinu.

 

Sretan Božić

Proteklog vikenda održana je izvještajna skupština Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu «Braća Seljan». Na kraju još jedne uspješne godine karlovačkih ekspedicionista, odlučeno je da se u redovno članstvo primi Goran Colnar, dok će u počasnom članstvu od sada biti Vlado Starešinić, karlovački maratonac koji je prije nekoliko dana istrčao maraton na Antarktici.

U nastupajućoj godini CEIK ima planove primjerene gospodarskoj situaciji u zemlji. Ako to bude financijski moguće, glavni će događaj biti ekspedicija u Peru, tijekom koje će članovi CEIK-a nastojati do kraja rasvijetliti misterioznu smrt Mirka Seljana 1913. godine. CEIK će sudjelovati u radu Planinarskog saveza grada, te u njegovim projektima planinarske monografije i Kuće slavnih karlovačkog planinarstva.

Nakon skupštine odžana je «noć ekspedicionista» tijekom koje je prikazan film «Balkansko ljeto» snimatelja Mladena Kuke i autora Mladena Postružnika o ekspediciji tijekom koje je prošloga ljeta sedmero članova obišlo sedam zemalja Balkana. CEIK i dalje nastavlja program izložbi i predavanja na vili Anzić i u prostorima u gradu Karlovcu, kao i u školama.

 

Ohridskite izvori

 

Kuka platno beleše na ohridskite izvori tijekom ekspedicije Balkansko ljeto

Karlovački sportaš i maratonac, Vlado Starešinić, koji je uz pomoć CEIK-a i Mladena Kuke zatvorio financijsku konstrukciju svojeg sudjelovanja na "Ledenom maratonu" na Antarktici, završio je utrku na 14-tom mjestu (među trideset natjecatelja)  i tako postao prvi hrvatski sportaš koji je nastupio na svim kontinentima!

Ova pustolovina, koju godišnje prođe samo izabrana skupina ljudi, za Vladu je kruna karijere. U dobi od 62 godine, Starešinić je pravi fenomen, čije duhovne i njegovane tjelesne karakteristike graniče s nevjerojatnim. Vlado Starešinić tako je još jedan od velikana koji su proslavili ime grada Karlovca širom svijeta, pojedinaca koji su na nesebičan način jednako širili lokalpatriotizam, ali i prijateljstvo te suradnju među narodima.

CEIK će na skoroj skupštini ponuditi Vladi Starešiniću članstvo u Prvom hrvatskom eksplorer klubu - CEIK "Braća Seljan"!

BRAVO VLADO!

Vlado

Mladen Kuka, predsjednik i Mladen Postružnik, tajnik CEIK-a sudjelovali su na snimanju emisije "Na rubu znanosti" koju vodi urednik, novinar i glazbenik Krešimir Mišak. Tema emisije bila je zagonetna smrt Mirka Seljana, ali i cjelokupan rad poznate karlovačke braće istraživača.

Ova neobično popularna emisija istražuje rubne pojave znanosti, misterije i zagonetke modernog svijeta, te iako se emitira u kasnijim terminima vrlo je gledana. Snimljena emisija biti će emitirana krajem siječnja ili početkom veljače. O točnom terminu emitiranja emisije obavijestiti ćemo vas naknadno, a za sada se zadovoljite čitanjem bloga koji vam piše Krešimir Mišak. OVDJE

 

Nrz

 

Mladen Kuka, Krešimir Mišak i Mladen Postružnik nakon snimanja emisije.

Tajnik CEIK-a «Braća Seljan» vratio se iz Guatemale, gdje je sudjelovao na Centralnoameričkom turističkom sajmu, ali i poslije završetka te priredbe nastavio je putovati tom zemljom. Naravno, njegov povratak i nije više neka vijest, ali su iscrpljenost i razlika u vremenu, kao i klimi, učinili svoje. U isto vrijeme počeo je posao na izradi dokumentarnog filma o Guatemali. U njemu će biti sasvim rijetke snimke festivala zmajeva u Sumpangu, plesa sa zmijama u Chichicastenangu, majanskih obreda, špilja, susreta sa Garifunama na Atlantiku, te druge manje ili više znane atrakcije Guatemale – domovine naroda Maja.

 

Tikal

CEIK “Braća Seljan” od srca čestita svojem uglednom članu Željku Caru na izbornoj pobjedi sa nezavisnom listom na lokalnim izborima u općini Ribnik. Svojom kampanjom i zadobivanjem povjerenja mještana Ribnika, Željko Car je još jednom dokazao kako samo rad i poštenje kao temelj stvaranja ugleda mogu doista postizati uspjeh. To je još više bitno u vremena u kojima se dobrovoljni rad, kao i rad u kulturi i športu ne vrednuju dovoljno. CEIK, kao nepolitička organizacija ipak i ovaj napredak svojega člana doživljava pozitivno i građanima Ribnika želi svekoliki boljitak.

Mladen Kuka, bacc. Ing.

Predsjednik CEIK “Braća Seljan”

Ugledan američki internet magazin, posvećen povijesti grada Chicaga, www.chicagohistoryjournal.com, objavio je danas članak Mladena Postružnika «Izgubljeni u prašumi: Seljanova ekspedicija i dva Čikažana koji se nikada nisu vratili». U opremi članka nalaze se fotografije Mladena Kuke, predsjednika CEIK-a, poznatog po nizu izložbi fotografija nastalih na ekspedicijama. Prijevod članka pisanom na engleskom jeziku biti će uskoro objavljen na centar-seljan.com.

Urednica magazina je Sharon E, Williams, koju znanci zovu i Chicagobookbabe. Ona se posvetila istraživanju povijesti Chicaga, te održava šest raznih domena na kojima donosi vrijedne članke o nizu tema iz prošlosti «Vjetrovitog grada».

Poveznica Mirka Seljana sa gradom Chicagom su osobe Wilbura Cromera i Williama Page-a, koji su poginuli kao članovi druge Seljanove ekspedicije preko Anda 1913. godine, ali i osobnost Ernesta T. Gundlacha, poduzetnika i vlasnika agencije za oglašavanje, koji je dijelom financirao pothat. Objavljivanje članka računa na suradnju Čikažana kako bi se saznalo više o Cromeru i Page-u. Sama urednica Williams već je pronašla fotografiju Williama Page-a, te neke podatke o njihovom životu u Chicagu.

CEIK se posljednjih godina okrenuo nizu kvalitetnih međunarodnih suradnji, te popularizaciji Karlovca, Županije i Republike Hrvatske u inozemstvu. Uskoro valja očekivati još dobrih vijesti iz rada Centra – Prvog hrvatskog eksplorer kluba.

 

The Chicago History Journal

Karlovački novinar i publicist, te tajnik CEIK-a «Braća Seljan» Mladen Postružnik sredinom mjeseca listopada 2010. godine putuje u Guatemalu. Na poziv Instituta turizma Guatemale (INGUAT) on će sudjelovati na godišnjem Srednjoameričkom turističkom sajmu (CATM 2010.)

Prije početka sajma održavaju se tzv. predputovanja u Guatemali, a sama priredba traje potom četiri dana (18. – 21. listopada u gradu Antigua Guatemala). Postružnik je kao jedini od stranih novinara i prvi hrvatski novinar koji sudjeluje na ovome sajmu dobio poziv da potom nastavi posjet te do 5. studenoga obiđe najkarakterističnija mjesta zemlje, te pri tome snimi dokumentarni film. Tijekom posjeta očekuje se i primanje kod predsjednika Republike Guatemale, gospodina Alvara Coloma.

Ovaj posjet Guatemali biti će iskorišten dvojako: kao promocija guatemalskog turizma u Hrvatskoj i regiji, te kao promocija Karlovca, županije i Hrvatske u Guatemali. Također, ovo je nastavak istraživanja podataka o boravku Stjepana Seljana u Guatemali 1913. godine. Tijekom puta Mladen Postružnik će voditi blog sa nazivom istovjetnim glavnom sloganu tamošnjeg turizma: «Srce svijeta Maja». Od ostalih zanimljivosti, valja napomenuti i susret sa nekoliko hrvatskih obitelji koje žive u postojbini Maja, a među kojima ima i uspješnih pojedinaca koji su poznati u medijima i cijenjeni u svojim profesijama. Isto tako Postružnik želi napraviti kraći dokumentarac o radu Luisa Galicha, poznatog guatemalskog glazbenika i nekada vođe legendarne rock grupe Santa Fe, inače ruskoga podrijetla. Galich je i danas cijenjeni autor, te je uz Ricarda Arjonu najpoznatiji guatemalski izvođač.

Ovo putovanje projekt je CEIK-a i priznanje dosadašnjem radu Mladena Postružnika.

Mladen Kuka, bacc. Ing.

Predsjednik CEIK “Braća Seljan”

CATM 2010.

 

 

 

 

 

 

 

PERIGEO ZAPOČINJE PROJEKTE U HRVATSKOJ

 

Dvije obale Jadrana ujedinjene u strasti za istraživanjem.

 

Sastanci kojima je cilj sporazum o suradnji Perigea i prvog hrvatskog kluba istraživača CEIK “Braća Seljan” iz Karlovca održani su u povodu 13. godišnjice udruge posvećene braći Seljan.

Jedan od projekata hrvatske udruge posvećen je istraživanju i proučavanju života i rada braće Seljan, dvojice istraživača iz grada Karlovca, koji su napravili istraživanja iznimnog znanstvenog značaja u Etiopiji i Peruu na početku dvadesetog stoljeća. Svoje projekte ova hrvatska udruga radi kroz znanstvene ekspedicije i istraživanja, što odlično odgovara aktivnostima koje provodi Perigeo u ovim zemljama. Suradnja Perigea i CEIK-a “Braća Seljan” ojačana je osobnim vezama direktora Perigea, dr. Gianluca Frinchillucci i tajnika hrvatske udruge Mladena Postružnika koji su se susreli 1991. godine u gradu Karlovcu tijekom rata u Hrvatskoj.

To je početna točka za buduće aktivnosti udruge Perigeo u Hrvatskoj i dobrih odnosa suradnje sa “CEIK – Braća Seljan” – Prvim hrvatskim explorer’s klubom.

Kliknite na logo i saznajte što je Perigeo!

 

Perigeo

U Karlovcu je kao gost CEIK "Braća Seljan" boravio nekadašnji veleposlanik RH u Brazilu, Angoli i Portugalu Želimir Brala.

Tijekom svojeg djelovanja u Brazilu krajem devedesetih Brala je dao potporu ekspediciji CEIK-a "Tragom braće Seljan po Zelenom kontinentu". Uz Želimira Bralu, susretu na vili Anzić bio je nazočan i prof. Mladen Lovrić, umirovljeni stručnjak klinike SUVAG i veliki prijatelj Brazila i obitelji Seljan. Razgovaralo se o projektima Centra i ostvarenju suradnje koja ide za tim da se grad Karlovac kroz njegovanje tradicije istraživača svijeta dodatno afirmira u zemlji i inozemstvu. Brala i Lovrić će kao članovi i prijatelji CEIK-a u tom smislu sudjelovati u projektima koji će tek biti predstavljeni javnosti.


Ispred ploče braći Seljan: Kuka, Postružnik i Brala.


Mladen Kuka, Mladen Postružnik i Želimir Brala ispred spomen ploče

braći Seljan na Gazi.

Bilješka o braći Mirku i Stjepanu Seljanu naći se i u poglavlju "Znamenite osobe", knjižice "Jeste li znali - zanimljivosti i znamenitosti Karlovačke županije", koju za objavu priprema županijska Turistička zajednica.

Riječ je o prvom izdanju takve vrste u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, u kojem će se kroz 13 odabranih poglavlja i ukupno oko 150 zanimljivosti, predstaviti znamenite osobe i događaji, prirodna i kulturna baština ... i brojne druge osobitosti i vrijednosti Karlovca i okolice koje imaju "težinu" na razini Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Među njima svakako zasluženo mjesto pripada Seljanima, najvažnijim svjetskih putnicima i istraživačima iz Hrvatske.

Zanimljivosti će biti predočene kratkim bilješkama, a većinom i popratnim ilustracijama. Urednica izdanja je Dina Begić, direktorica ureda TZ Karlovačke županije, iz čije arhive je i najveći broj uvrštenih fotografija. Autor teksta je karlovački pisac i novinar Goran Majetić. Od rujna slijedi grafička priprema i dizajn knjižice. Vrijedi istaknuti i da je među preporučenom literaturom, za one koji žele znati više, knjiga "Mirko Seljan - snovi istraživača"  karlovačkog publiciste i putnika, te tajnika CEIK-a Mladena Postružnika , objavljena 2006. godine u izdanju Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac. (G. Majetić)

Tijekon svečanosti 13. obljetnice CEIK-a sa zadovoljstvom smo primili brzojav sljedećega sadržaja, koji nam je u ime

Karlovačke županije uputio zamjenik župana Josip Šafar:

“Poštovani, u nemogućnosti sudjelovanja na vašoj današnjoj proslavi, u prigodi obilježavanja 13-godišnjice osnutka prvog hrvatskog istraživačkog kluba, upućujem vam iskrene čestitke. Svima nam je dobro poznato da je ovaj cijenjeni klub nastao na tradiciji karlovačkih svjetskih putnika braće Mirka i Stjepana Seljana. CEIK "Braća Seljan" svojim je istraživačkim i ekspedicijskim djelovanjem promicao ime grada Karlovca, Karlovačke županije i Domovine Hrvatske diljem svih kontinenata, a njegovi članovi svojim radom omogućili našim građanima da se kroz brojne izložbe, predavanja, filmove i zapise iz prve ruke upoznaju sa ljudima i običajima dalekih zemalja. Članovi centra aktivni su promicatelji ideja zdravog života, te su kroz programe "Karlovačkih pučkih šetnji", "Karlovac-zdravi grad", "Dan bez automobila" i druge, navodili tisuće naših sugrađana na zdrave rekreativne aktivnosti.

Zbog svega iznesenog, još jednom vam čestitam, sa iskrenom željom da vaš entuzijazam i vaše aktivnosti ne posustanu.

Vaš prijatelj, zamjenik župana Josip Šafar”.

Ljubomir Jurković Deda. Čovjek koji je organizirao i posvetio svoj život promociji grada Karlovca i postao sasvim osebujna figura u javnome životu grada na četiri rijeke i Hrvatske općenito.

Nakon životnih uspona i padova, teških iskušenja, Deda je stao na svoje noge i prihvatio se posla gradeći vlastitu dušu i savjest. Koristeći svoje fizičke predispozicije, ali i uz jednu toliko nužnu životnu upornost, Deda je ušao u svijet glume. Tu je pokazao kako uspješne priče kreću od osobne inteligencije i požrtvovanosti, predanosti poslu. Deda u glumi funkcionira onako kako to rade glumci koji se tek probijaju nesmiljenim vodama Hollywooda: radi svoj osobni PR i marketing, savjestan je i uvijek na raspolaganju. Deda sam sebe prezentira u najboljem svjetlu, a nikada nije zaboravio grad u kojemu živi.

Kao profesionalni zaštitar, Deda je i na tom području pokazao da se ne radi o tučnjavi, već jednako tako profesionalnom poslu i etici. A kao zaljubljenik tetovaža, krenuo je konceptom koji je svjetski jedinstven! Iako bi bilo normalno da ga bilježi Guinessova knjiga rekorda, oni tamo jednostavno nemaju kategoriju za njega!!!

Utemeljivši mali, ali vrlo zanimljiv osobni muzej, Deda je opet iznenadio Karlovac. Tako nešto neobično naš grad nije vidio niti od jednog svojeg habitusom posebnoga sina; Deda ima koncepciju koja donosi nešto novo u urbani život Karlovca!

Zato je Dedi mjesto i u CEIK-u. Naši ciljevi – promocija grada i naše županije, Republike Hrvatske, ostvarenje prijateljstva među narodima oslobođenih političkih pritisaka i kulturnoga kolonijalizma, poštovanje prema razlikama uz nalaženje sličnosti – sve su to ciljevi na kojima radi Ljubomir Jurković – Deda. Greška je samo jedna: zbog činjenice da je naš Deda zapravo institucija, trebao je biti primljen u kolektivno članstvo. No, niti mi nismo savršeni...

 

Više o Dedi ovdje

 

Foto: Oliver Budimir, KT

 

Deda u CEIK-u

Deda

U povodu 13. obljetnice CEIK-u je čestitku uputio i karlovački gradonačelnik, prof. Damir Jelić. U čestitci kaže:

"Čast mi je i istinsko zadovoljstvo čestitati Vam 13. obljetnicu postojanja i djelovanja CEIK- a Braća Seljan.

Kada se čovjekoljublje i strast prema kulturi i tradiciji spoje u službi napretka društva i pojedinca tada govorimo o djelovanju vođenom najvišim idealima, a takav je i rad Vaše udruge

Nastavljajući tradiciju dvojice Karlovčana koji su proslavili ime našeg grada,

vi na najbolji mogući način promičete ljubav i odanost ideji kozmopolitizma i patriotizma.

Svojim putovanjima pronosite priču Karlovca i Hrvatske, naše kulturne i povijesne baštine,

širite, ne samo vlastite, nego i horizonte svih nas i na tome vam od srca zahvaljujem.

Vama i svim članovima CEIK- a želim puno sreće i uspjeha na osobnom i profesionalnom

planu uz želju da vas u budućem radu i na dalekim putovanjima i dalje vode plemeniti ideali."

Svečanošću na vili Anzić obilježena je 13. obljetnica od osnivanja CEIK-a "Braća Seljan". Tom je prigodom u članstvo udruge primljen karlovački glumac Ljubomir Jurković Deda. Također, na svečanosti su se predstavile predstavnice talijanske organizacije Perigeo, Marija Herceg i Laura Bacalini. Ova humanitarna nevladina udruga vodi brojne projekte u Etiopiji i Peruu, zemljama koje su povezane i s radom Seljana. Na njihovu inicijativu održani su sastanci na kojima je definirana buduća suradnja Perigea i CEIK-a.

Obljetnici CEIK-a bilo je nazočno pedesetak prijatelja udruge, a pozdravni je telegram u ime županije uputio Josip Šafar, karlovački dožupan. Josip Šut je potom upoznao posjetitelje sa okončanom ekspedicijom "Balkansko ljeto" kroz sedam zemalja Balkana.

Sedmeročlana ekspedicija CEIK-a "Braća Seljan" koju smo nazvali "Balkansko ljeto",

prošla je oko 5 tisuća km poluotokom Balkanom. Svi zacrtani ciljevi su ostvareni.

Ekspediciju su podržali Grad Karlovac, Karlovačka športska zajednica, ali i ARZ, te neke

druge tvrtke. Uz nas je kao i obično bio naš "Northland", najbolja športska oprema na svijetu,

ali i njegov zastupnik "Vagor d.o.o." "Neka je hvala svima koji su doprinjeli" - rekao je

Mladen Kuka, vođa ekspedicije.

 

Ekspedicija na vrhu

 

Veseli ekspedicionisti na vrhu Musala, najvišljem na Balkanu (2925 m).

 

balkan

 

Ups, ovo je prava strana simbola našeg sponzora...

 

Ohridsko jezero

 

Ohridsko jezero, Republika Makedonija - ovaj smirujuć i lijep prizor neka bude najava skore izložbe...

Članovi ekspedicije "Balkansko ljeto" osvojili su najvišlji vrh Bugarske i poluotoka Balkana - Musala, visok 2925 metara. Iako ovaj uspon nije tehnički zahtjevan, to je još jedno ostvarenje u nisci CEIK-a "Braća Seljan" te PD Karlovac. U kratkoj poruci s vrha Mladen Kuka je naglasio da ovaj uspon posvećuje sjećanju na pale branitelje u Domovinskom ratu i uspješnom završetku VRO "Oluja", što se dogodilo prije točno 15 godina. Podsjetimo se, CEIK je do sada nastojao ispenjati one vrhove koji još od proglašenja neovisne Republike Hrvatske nisu bili označeni našim nacionalnim barjakom, dok ipak to nije slučaj sa vrhom Musala na kojemu su hrvatski planinari već bili.

Ekspedicija CEIK-a "Balkansko ljeto" nastavlja svoj put dijelom Bugarske, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i ulazi u Hrvatsku na jugu, na području Dubrovnika. Svi članovi su dobro, te se očekuje njihov povratak u Karlovac prije godišnjice CEIK-a 19. kolovoza.

Ipak na kraju sedmeročlana ekipa otisnula se jutros iz grada Karlovca prema istoku, na put dug preko 4.000 kilometara. Na pitanje novinara očekuje li uspjeh i ove ekspedicije, Mladen Kuka je odgovorio: "Da". Šalu na stranu, na putu ih očekuje susjedna Srbija, u kojoj će istražiti Deliblatsku peščaru, jedinu pustinju europe, potom i gradovi Orsova i Karansebes, gdje je jedno vrijeme boravio Mirko Seljan. Potom hrabra ekipa seli u Transilvaniju, gdje zasigurno više neće biti vampira. Crno More i planine Bugarske daljnji su izazov, a povratak slijedi kroz prijateljsku nam Makedoniju, vrletnu Albaniju i Crnu Goru. Sve u svemu, svaku informaciju o njihovu napredovanju moći ćete naći ovdje.

Ekspedicija i studijsko putovanje "Balkansko ljeto" neprekidno donosi novosti. Sada se zna da je točan dan polaska 2. kolovoza - ponedjeljak - te da sudjeluje osam članova ekipe. Itinerer koji je detaljno planiran obuhvaća prolazak kroz Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Najvažniji zadaci su posjeta gradovima Orsova i Karansebes gdje je službovao Mirko Seljan, te ispenjati neke vrhove uključujući i najviši vrh Balkana - Musala (2925 m). Uz to, put obuhvaća posjet Ohridskom i Skadarskom jezeru.

CEIK "Braća Seljan" pokreće novi projekt nazvan Tragom hrvatskih istraživača svijeta!

Uz projekt Tragom braće Seljan, koji je nesumnjivo bit onoga što radimo, primamo se novoga posla. Projekt je visokog značaja i uključivati će izradu kataloga hrvatskih istraživača. Skupljajući podatke o braći Seljan došli smo velike količine podataka o drugim vrijednim Hrvatima u svijetu, koji su bilo da su došli iz Hrvatske, ili ponikli u iseljeništvu, pridonijeli istraživanju u svojim novim domovinama. Karlovac je u toj istraživačkoj slici sasvim poseban grad, brojem i značajem ljudi koji su radili u području ekspedicionizma i istraživanja.

Detalji projekta biti će prezentirani ujesen na posebnoj pressici.

Zahvaljujući naporima tajnika Mladena Postružnika, koji je ujedno webmaster i dizajner, te kratkoj operaciji blagajne CEIK-a, ova organizacija dobila je svoj web. Sada se očekuju daljnji doprinosi u smislu sadržaja. Kako je rad CEIK-a žustar i svakodnevan, nema sumnje da će biti dovoljno vijesti.

Jednako tako, ako se netko iz prijateljskih i bratskih organizacija želi također opskrbiti webom, neka nas nazove i kontaktira. Koristimo najsuvremenije metode izrade stranica.

Na prostoru vile Anzić nastavljaju se i ovoga ljeta radovi na prostoru tzv. taverne. Ova polupodzemna prostorija imala je u povijesti razne namjene. Do sada je riješen krov, te su stavljeni novi prozori, a radovi sada prelaze na unutrašnjost objekta. Dovršenjem posla CEIK bi trebao dobiti prikladnu prostoriju za predavanja, održavanje planinarskih i ekspedicionističkih škola - ukupno kakvih četrdesetak četvornih metara. Sve financiraju (skromno) dobri ljudi, a isti takvi i rade kada imaju slobodnog vremena. U vrijeme recesije - dobra vijest.

Oni koji prate naš rad znaju da smo se 2007. godine primili kumstva nam malim Mirkom Navarrom Ayalom, tada najmlađim stanovnikom gradića Pachize. CEIK sada pokreće akciju "Za smiješak maloga Mirka" kojoj je cilj povremeno poslati koju stoticu zelembaća da bi dijete sretnije i lijepo raslo. Netko će reći - zašto još i to pored svih potrebitih u Domovini, a mi kažemo: ponovno u Pachizi živi čovjek (maleni, slatki) koji se zove Mirko. U skromnoj zemljanoj kućici, i ne pripada nikakvoj eliti. Ali, roditelji i svi drugi odlučili su dati mu ime u spomen na hrvatskog istraživača, sa željom da se veze prošire, a tradicija uči još dugo!

O akciji ćemo izvješćivati ovdje.

Popeti se na nekoliko vrhova Bugarske, ali i usput proučiti život ove članice EU cilj je ekspedicije koja početkom kolovoza kreće prema Sofiji. Šesteročlana ekipa će uza sve napore uspona biti zabavljena snimanjem dokumentarca. Ova ekspedicija je još jedna u nizu iz projekta putovanja u okružje, kojem je za cilj približiti nam zemlje o kojima mislimo da dosta toga znamo. Ekspediciju vodi, a to nije vijest, Mladen Kuka.