Ponedjeljak, Siječanj 23, 2017

Karlovački novinar i publicist, te tajnik CEIK-a «Braća Seljan» Mladen Postružnik sredinom mjeseca listopada 2010. godine putuje u Guatemalu. Na poziv Instituta turizma Guatemale (INGUAT) on će sudjelovati na godišnjem Srednjoameričkom turističkom sajmu (CATM 2010.)

Prije početka sajma održavaju se tzv. predputovanja u Guatemali, a sama priredba traje potom četiri dana (18. – 21. listopada u gradu Antigua Guatemala). Postružnik je kao jedini od stranih novinara i prvi hrvatski novinar koji sudjeluje na ovome sajmu dobio poziv da potom nastavi posjet te do 5. studenoga obiđe najkarakterističnija mjesta zemlje, te pri tome snimi dokumentarni film. Tijekom posjeta očekuje se i primanje kod predsjednika Republike Guatemale, gospodina Alvara Coloma.

Ovaj posjet Guatemali biti će iskorišten dvojako: kao promocija guatemalskog turizma u Hrvatskoj i regiji, te kao promocija Karlovca, županije i Hrvatske u Guatemali. Također, ovo je nastavak istraživanja podataka o boravku Stjepana Seljana u Guatemali 1913. godine. Tijekom puta Mladen Postružnik će voditi blog sa nazivom istovjetnim glavnom sloganu tamošnjeg turizma: «Srce svijeta Maja». Od ostalih zanimljivosti, valja napomenuti i susret sa nekoliko hrvatskih obitelji koje žive u postojbini Maja, a među kojima ima i uspješnih pojedinaca koji su poznati u medijima i cijenjeni u svojim profesijama. Isto tako Postružnik želi napraviti kraći dokumentarac o radu Luisa Galicha, poznatog guatemalskog glazbenika i nekada vođe legendarne rock grupe Santa Fe, inače ruskoga podrijetla. Galich je i danas cijenjeni autor, te je uz Ricarda Arjonu najpoznatiji guatemalski izvođač.

Ovo putovanje projekt je CEIK-a i priznanje dosadašnjem radu Mladena Postružnika.

Mladen Kuka, bacc. Ing.

Predsjednik CEIK “Braća Seljan”

CATM 2010.