Utorak, Veljača 28, 2017

Ugledan američki internet magazin, posvećen povijesti grada Chicaga, www.chicagohistoryjournal.com, objavio je danas članak Mladena Postružnika «Izgubljeni u prašumi: Seljanova ekspedicija i dva Čikažana koji se nikada nisu vratili». U opremi članka nalaze se fotografije Mladena Kuke, predsjednika CEIK-a, poznatog po nizu izložbi fotografija nastalih na ekspedicijama. Prijevod članka pisanom na engleskom jeziku biti će uskoro objavljen na centar-seljan.com.

Urednica magazina je Sharon E, Williams, koju znanci zovu i Chicagobookbabe. Ona se posvetila istraživanju povijesti Chicaga, te održava šest raznih domena na kojima donosi vrijedne članke o nizu tema iz prošlosti «Vjetrovitog grada».

Poveznica Mirka Seljana sa gradom Chicagom su osobe Wilbura Cromera i Williama Page-a, koji su poginuli kao članovi druge Seljanove ekspedicije preko Anda 1913. godine, ali i osobnost Ernesta T. Gundlacha, poduzetnika i vlasnika agencije za oglašavanje, koji je dijelom financirao pothat. Objavljivanje članka računa na suradnju Čikažana kako bi se saznalo više o Cromeru i Page-u. Sama urednica Williams već je pronašla fotografiju Williama Page-a, te neke podatke o njihovom životu u Chicagu.

CEIK se posljednjih godina okrenuo nizu kvalitetnih međunarodnih suradnji, te popularizaciji Karlovca, Županije i Republike Hrvatske u inozemstvu. Uskoro valja očekivati još dobrih vijesti iz rada Centra – Prvog hrvatskog eksplorer kluba.

 

The Chicago History Journal