Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Članovi podružnice Hrvatsko hispanskog društva iz Karlovca Mladen Kuka predsjednik, Manuela Mitok i Sunčica Roknić sudjelovali su u Zagrebu na tribini "PREDBOŽIĆNI SUSRET S OKUSIMA JUŽNE AMERIKE" koju je organizirao Hrvatsko Hispansko društvo. Tom prilikom i članovi karlovačke podružnice aktivno su sudjelovali u pripravljanju južnoameričkih delicija. Tribini su prisustvovali i mnogi ugledni gosti među kojima je bio i veleposlanik Kraljevine Španjolske. Tribinu je svečano otvorio predsjednik HHD-a prof. dr Zdenko Volner.

Uz pripremanje egzotičnih jela karlovačka ekipa uživala je i demonstraciji klasičnog Tanga i izvedbi poznatih južnoameričkih pjesama. Da podsjetimo karlovačka podružnica HHD-a planira početkom godine održati plesni tečaj Tanga, tečaj španjolskog za početnike i "Večer južnoameričke kuhinje". Za sve informacije i mogućnost učlanjivanja može se saznati više od predsjednika podružnice Karlovac Mladena Kuke na mob 091 1293944 ili petkom od 19 i 30 sati na Vili Anzić sjedištu podružnice HHD-a.

HHD

U sklopu humanitarne akcije "Škole za Afriku" u OŠ Netretić je predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka održao predavanje o životu i radu braće Seljan u Etiopiji. Težište predavanja osim povijesnih činjenica je bilo i na vrlo teškom životu djece u Africi. Nakon predavanja učenici su organizirali i nagradnu tombolu čiji ukupan prihod je namijenjen njihovim siromašnim vršnjacima u Africi. Prvo predavanje sa istom temom Mladen Kuka je održao prošloga tjedna u OŠ Draganići. Također u planu je i osnivanje planinarskih sekcija te održavanje planinarskih škola u navedenim osnovnim školama u organizaciji Planinarskog saveza grada Karlovca i CEIK-a Braća Seljan.

Predavanje

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" i prva generacija školovanih voditelja u seoskom turizmu u hrvatskoj po programu Europske unije organiziraju izložbu "Seoski turizam očima voditelja". Otvorenje izložbe je 20. prosinca 2011. u 19 sati na Vili Anzić.

Nakon otvorenja izložbe održat će se prezentacija rada i degustacija proizvoda sa seoskih imanja karlovačke županije.

Vila Anzić, koja je već desetak godina između ostalog i turistički objekt, te svakako dio kulturne ponude Karlovačke županije, u posljednje vrijeme organizira sve više aktivnosti. Izložba koja govori o radu voditelja seoskog turizma ima nakanu skrenuti pozornost javnosti na ovaj važan segment kontinentalne turističke ponude.

Školovanje voditelja seoskog turizma, od kojih su većina vlasnici imanja, u Karlovcu organizira Pučko otvoreno učilište "Pouka".

Seoski turizam

U sklopu dana UNICEF-a i akcije "Škole za Afriku" u OŠ Draganići predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka održao je predavanje pod nazivom "Život i rad Braće Seljan u Africi". Opisujući tijek ekspedicije CEIK-a u Etiopiji na kojoj su karlovački ekspedicionisti došli do lokaliteta na kojem su Mirko i Stjepan Seljan osnovali selo i vojni logor koji je po njima i nazvan Seljanville predsjednik CEIK-a posebno se je osvrnuo i na težak život djece u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji.

Sa ravnateljicom škole dogovorena je i daljnja suradnja i mogućnost osnivanja planinarske sekcije kao i održavanje planinarske škole za učenike. Važno je za istaći da su djeca OŠ Draganići prikupljali dobrovoljne priloge i organizirali tombolu za svoje siromašne vršnjake iz Afrike. Iduće predavanje u sklopu iste akcije Mladen Kuka će održati 14. prosinca za učenike OŠ Netretić.

Škole za Afriku

Jučer je na Vili Anzić održan sastanak Voditelja u seoskom turizmu karlovačke županije. Ove godine školovanje za Voditelja u seoskom turizmu koje je financirala EU nakon 6 mjeseci s uspjehom je završilo 17 polaznika. To je bila prva generacija turističkih djelatnika koji i inače već godinama rade na propagiranju seoskog turizma kroz OPG-ove, udruge i sl. Školovanje je održano u Pučkom učilištu Pouka a nakon završnog ispita sedamnaestoro polaznika dobilo je i certifikate.

Svrha jučerašnjeg sastanka bila je organiziranje Božićne izložbe i prezentacije rada Voditelja kroz OPG-ove i udruge u kojima inače djeluju. Izložba će biti otvorena 20. prosinca na Vili Anzić. Na sastanku je izraženo veliko nezadovoljstvo radom karlovačke Turističke zajednice i njezinom nezainteresiranošću za ovaj izuzetno bitan vid turističke ponude u karlovačkoj županiji. Nakon prilično oštre diskusije zaključeno je da način na koji djeluje TZ grada Karlovca treba hitno mijenjati a od zaposlenika zahtijevati puno veći angažman u obavljanju njihovih redovitih radnih zadataka. Zaključeno je da se rad TZ svodi na radno vrijeme do 15 sati ne vodeći računa da je turizam i turistička ponuda cjelodnevna aktivnost, te da su turistički djelatnici  a ovaj put radi se o seoskom turizmu isključivo prepušteni sami sebi bez ikakve podrške TZ. Situacija je još bolnija kada se uzme u obzir da se radi o kadru koji je vlastitim sredstvima pokretao poslove u seoskom turizmu i da njihovo educiranje i to po kriterijima EU nije TZ  i lokalnu zajednicu koštalo niti lipe.

Koordinator ovog sastanka i organizator izložbe je Mladen Kuka, koji je također među 17 polaznika koji su sa uspjehom završili školovanje za Voditelja u seoskom turizmu. Sa zaključcima ovog sastanka i nezadovoljstvom radom TZ grada Karlovca upoznat će se i gradonačelnik grada Karlovca  Damir Jelić koji je i najavio svoj dolazak na otvorenje izložbe. Razmatrana je i mogućnost osnivanja udruge koja bi umjesto TZ radila na promičbi seoskog turizma u karlovačkoj županiji.

Sastanak 1 

Na slici : Nezadovoljni Voditelji u seoskom turizmu na jučerašnjem sastanku

Na Vili Anzić je u organizaciji Hrvatsko hispanskog društva podružnica Karlovac i Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu Braća Seljan svečano otvorena izložba autorice Manuele Mitok pod nazivom "Karipske i latino - američke čarolije". Izložba se odnosi na ručno izrađeni nakit u različitim tehnikama od prirodnih materijala : sjemenke kokosa, poludrago kamenje školjke i drvo. Inspiraciju za izradu nakita Manuela je dobila za vrijeme višegodišnjeg boravka u dalekim zemljama i sudjelovanja na mnogim seminarima o izradi rukotvorina u Dominikanskoj republici i Brazilu. Uz mnogobrojne goste otvorenju izložbe nazočio je i dogradonačelnik grada Karlovca Dubravko Delić, prof.dr Zdenko Volner predsjednik HHD-a Hrvatske a o autorici i samoj izložbi govorio je predsjednik HHD-a podružnica Karlovac Mladen Kuka. Izložba je otvorena do 18. prosinca i može se posjetiti uz najavu na mobitel 091 1293-944 (M.Kuka).

Izlozba

Hrvatsko-hispansko društvo - podružnica Karlovac i Centar za ekspedicionizam istraživanje i kulturu “Braća Seljan” organiziraju u petak, 25. studenoga, izložbu nakita od prirodnog materijala pod nazivom „KARIPSKE I LATINO-AMERIČKE ČAROLIJE“. Autorica je Manuela Mitok, a otvorenje na Vili Anzić počinje u 19 sati.

HHDCEIK

Opširnije:Izložba Manuele Mitak

Pročitajte intervju predsjednika CEIK-a i PSGK Mladena Kuke koji Vam prenosimo iz "Karlovačkog tjednika"

Kuka

Opširnije:Mladen Kuka: "Četrdeset godina je planinarstvo dio mog života"

Predsjednik CEIK-a Mladen Kuka je gostovao u emisiji o sportu "Kineski zid" urednika Branka Obradovića. Tema je bila 40 godina Kukina planinarskog djelovanja u raznim planinarskim društvima, GSS-u, CEIK-u i nizu drugih organizacija kojih je bio ili još jest članom. U pripremi je i knjiga koja govori o ovoj Kukinoj obljetnici.

Kuka i Kina

Braća Mirko i Stjepan Seljan su NAJKarlovčani po izboru članova Društva Karlovčana te čitatelja KAportala i portala KA-urbani. U provedenoj anketi, kažu u Društvu Karlovčana koje je i inicijator ove akcije, sudjelovalo je 1.621 osoba koje su birale između čak 99 značajnih Karlovčana koje su po mišljenju anketiranih zadužile grad na četiri rijeke.

Nakon Seljana, koji su ukupno dobili 973 glasa nalazi se svjetska rekorderka, atletičarka Jelica Pavličić Štefančić sa 753 glasa, treća je Dragojla Jarnević, četvrta Ivanka Boljkovac, a peti Vjekoslav Karas.

- Može se reći da je očito da posebno mlađe generacije Karlovčana ne poznaju dovoljno značajne događaje i osobe iz karlovačke prošlosti. Iz ankete se može zaključiti da su sudionici ankete preferirali suvremenike i osobe koje su medijski eksponirane, ali ne treba zanemariti ni osobne afinitete učesnika u anketi, kazao je predsjednik Društva Karlovčana Vlado Bojkić koji je i urednik Malog glasonoše, glasila Društva u kojem su objavljeni ukupni rezultati. Kako napominje, broj glasača nije za zanemariti, stoga se rezultati, sviđali se oni nekima ili ne, moraju smatrati relevantnim mišljenjem velikog dijela Karlovčana.

(preneseno sa Kaportala, 22. listopada 2011.)

Seljani

Doajen karlovačkog i hrvatskog planinarstva Rudolf Starić proteklog je vikenda darovao stručnoj biblioteci Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu “Braća Seljan” veći broj vrlo vrijednih knjiga, orginalnih zapisa i časopisa vezanih za planinarstvo, ekspedicionizam i općenito prirodoslovnu tematiku. Među poklonjenim knjigama nalaze se vrlo vrijedni primjerci putopisa i stručne literature stari između sto i dvjesto godina. Ova vrijedna donacija, kao i ranije prikupljena literatura biti će uskoro dostupna karlovačkim planinarima, ekspedicionistima i ostalima ljubiteljima prirode u sjedištu CEIK-a “Braća Seljan” na vili Anzić - istaknuo je predsjednik Mladen Kuka.

Biblioteka raste

Doajen karlovačkog i hrvatskog planinarstva Rudolf Starić predaje predsjedniku CEIK-a Mladenu Kuki vrijednu donaciju.

Polaznici ekspedicionističkog tečaja u organizaciji CEIK-a "Braća Seljan", koji vodi predsjednik Mladen Kuka slušali su ovog vikenda predavanje "Osnove ronjenja". Teoretski dio predavanja održao je predsjednik Roniteljskog kluba "Zrinjski" Željko Šančić, a za vrijeme predavanja polaznici tečaja slušali su teme o upotrebi roniteljske opreme, opasnostima u ronjenju i o mnogim drugim pojedinostima vezanim uz ovu športsko-znanstvenu djelatnost. Nakon predavanja polaznici tečaja postavljali su predavaču mnoga pitanja vezana za ronjenje i pristup ronilačkoj organizaciji. Praktični dio nastave obavit će se uskoro na nekoj od karlovačkih rijeka, a najavljena je i daljnja suradnja između CEIK-a "Braća Seljan" i Roniteljskog kluba "Zrinjski".

Ekspedicionistički tečaj

Nakon otvorenja “Seljanove šetnice” na vili Anzić održana je svečanost 14. obljetnice CEIK-a. U članstvo CEIK-a primljeni su i dodjeljene su im Povelje o članstvu, Vlado Starešinić, Goran Colnar, Žarko Metikoš i Vlado Sančić. Priznanja je dobilo dvadesetak pojedinaca i sponzora, kao i medija koji su pratili aktrivnosti Centra. Realizaciju “Seljanove šetnice” potpomogli su grad Karlovac, Auto lak servis - vl. Branko Bede (donacija boje), Tiskara Justament (koja je izradila diplome za polaznike šetnice), Car design (izrada prigodnih unikatnih drvenih značaka sa natpisom CEIK, Seljanova šetnica 19.8.2011) te Karlovačka pivovara.

Svečarsko raspoloženje nije dugo trajalo; CEIK se odmah okrenuo aktivnostima. U planu je nova planinarska škola, kao i neke izložbe, uz to završena je ekspedicionistička škola, a u pripremi su i druge aktivnosti u suradnji sa drugim klubovima, udrugama i društvima.

 

Svečanost CEIK-a

Tridesetak članova Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" zajedno sa prijateljima hodačima, otvorilo je planinarsko-rekreacijsku stazu nazvanu "Seljanova šetnica". Ujedno je time, ali i drugim aktivnostima obilježena i 14. obljetnica rada CEIK "Braća Seljan". Među sudionicima su bili i pripadnici Povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG - 91", PD “Karlovac” i građani. Iako je već “Seljanova šetnica” održavana kao jedna od šetnji iz poznatog programa “Karlovačke pučke šetnje”, ovoga je puta staza od kuće Seljana na Gazi do vile Anzić propisno markirana i može služiti kao dio turističke i rekreacijske ponude grada Karlovca.

Osim otvorenja staze, na vili Anzić održana je proslava 14 godina rada CEIK-a, Stjepanov rođendan, a u ovoj godini obilježava se i 140. obljetnicu rođenja njegova brata, Mirka. CEIK je za tu prigodu postavio posebnu spomen-ploču na pročelju njihove kuće.

Obljetnica

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" danas navršava četrnaestu obljetnicu od osnivanja, 1997. godine. Za osnivanje CEIK-a njegovi su utemeljitelji izabrali rođendan Stjepana Seljana, mlađeg od braće svjetskih istraživača koja su obilježila rad CEIK-a.

Neposredno prije obljetnice, članovi Centra obilježili su "Seljanovu šetnicu" koja povezuje kuću obitelji Seljan na Gazi sa sjedištem CEIK-a na vili Anzić. Dugačka je 6600 metara i može se prijeći u dva sata laganoga hoda. Od Gaze šetnica ide uz rijeku Kupu do veslačkog kluba i Šporerove ulice, a potom pored crkve Snježne Gospe, Starog grada Dubovca, naselja Borlin Gaj i Tičarnice do vile Anzić

Današnja proslava počinje obilaskom šetnice, a potom će biti održana svečanost na vili Anzić. Ona počinje u 19 sati, biti će dodijeljene povelje i zahvalnice, a iz dobro obaviještenih izvora se doznaje da će posjetitelji dobiti i ekspedicionistički grah.

CEIK je ove godine vrlo aktivan, uz ekspediciju "Vrhovi Sjevera" u Skandinaviju, pri završetku je Ekspedicionistička škola, a CEIK je aktivan u Planinarskom Savezi Grada Karlovca, gdje je organizirano više planinarskih škola i drugih aktivnosti.

Inače, ove se godine obilježava 140 godina od rođenja Mirka Seljana (1871.-2011.) i dobar je to povod za revalorizaciju rada slavne braće, koji za sada predvode u izboru za najzaslužnije Karlovčane Društva Karlovčana u Zagrebu.

 

CEIK 14 godina

Trasirana je i označena nova planinarsko - rekreacijska staza nazvana 'Seljanova šetnica'.

Staza je duga 7 kilometara i spaja kuću Seljanovih na Gazi s vilom Anzić gdje je sjedište Centra za istraživanje i ekspedicionizam koji nosi ime poznati karlovačkih istraživača. Od Gaze šetnica ide uz Kupu i veslački klub na Kvaki, Šporerovom ulicom pored crkve Snježne Gospe, Starog grada Dubovca, naselja Borlin Gaj i Tičarnica do vile Anzić.

''Seljanova šetnica' spada u lakše staze i može se prijeći za 1 sat i 45 minuta laganoga hoda', kaže Mladen Kuka, predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca i CEIK-a 'Braća Seljan'.

Ova staza obilježena je u povodu 140 obljetnice rođenja Mirka Seljana, pa će i biti svečano otvorena na njegov rođendan u petak 19. kolovoza u 17 sati na Gazi.

(preneseno sa Radio Mrežnica)

 

Seljanova šetnica

Poznati hrvatski znanstvenik, hidrogeolog dr. Srećko Božičević darovao je Centru za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" vrijednu donaciju u knjigama, časopisima i ostaloj stručnoj literaturi. Literatura se odnosi na speleološku, planinarsku i općenito prirodoslovnu tematiku.

Budući da već raspolažu literaturom sličnog, prvenstveno ekspedicionističkog i putopisnog sadržaja, članovi CEIK-a odlučili su na Vili Anzić oformiti i stručnu biblioteku. Osim članovima CEIK-a pristup biblioteci bio bi dostupan i ostalim članicama Planinarskog Saveza grada Karlovca, ali i ostalim planinarima i ljubiteljima prirode.
Za klupskog bibliotekara imenovan je Žarko Metikoš, inače jedan od ponajboljih polaznika nedavno završene planinarske škole, čiji će glavni zadatak biti uz pomoć starijih kolega sistematizirati i popisati postojeću literaturu.

CEIK-ova stručna biblioteka

Izaslanstvo CEIK-a Braća Seljan predvođena predsjednikom Mladenom Kukom položila je vijenac na kuću Seljanovih na Gazi. Povod je bio 140 obljetnica rođenja najpoznatijeg hrvatskog istraživača Karlovčanina Mirka Seljana.

U ovoj godini članovi CEIK-a održali su nekoliko prigodnih predavanja sa svojih ekspedicija iz ciklusa Tragom braće Seljan u Zagrebu, Zaprešiću i Karlovcu, a održane su i tri prigodne izložbe. Stalni postav fotografija sa ekspedicija CEIK-a moguće je razgledati na Vili Anzić uz najavu. (preneseno iz Karlovačkog tjednika)

 

Obljetnica

Foto: Domagoj Banić

U prepunoj dvorani knjižnice «Bogdan Ogrizović» u Zagrebu predavanje je održao predsjednik CEIK «Braća Seljan» Mladen Kuka. U sklopu tribine «Susret svjetova» Kuka je govorio o djelatnosti braće Seljan tijekom njihovih posljednjih godina rada u Peruu. Kuka se tijekom predavanja najviše posvetio misteriju smrti i nestanka Mirka Seljana, što je bila najvažnija djelatnost Centra zadnjih godina.

Prvi hrvatski eksplorer klub iz Karlovca došao je do niza važnih otkrića koja se tiču nestanka i pogibije najvećeg hrvatskog istraživača, te je zadnjih godina u kontaktu sa velikim brojem znanstvenika iz cijeloga svijeta koji istražuju kulturu Chachapoyas, u čijem je otkrivanju sudjelovao i hrvatski istraživač Seljan.

Predavanje Mladena Kuke organiziralo je Hrvatsko-Hispansko društvo, te je tom prigodom dogovoreno osnivanje podružnice ovoga društva u gradu Karlovcu.

Koordinatori inicijative biti će Krešimir Raguž i Mladen Kuka.

U arhivi CEIK "Braća Seljan" pronađena je davno darovana slika iz ostavštine Stjepana Seljana, do sada nepoznata hrvatskoj javnosti. Naime, sliku je darovala Moema Seljan, potom je bila spremljena u veliku arhivu koju Centar posjeduje, da bi tek nedavno ponovno isplivala na svjetlo dana, te smo je računalno obradili.

Na slici je Stjepan Seljan sa suprugom i dvoje od četvero djece, pa pretpostavljamo da je ova oštećena fotografija snimljena negdje u prvoj polovici dvadesetih godina tehnikom osvjetljavanja staklene ploče.

Lokacija: najvjerojatnije plantaža u mjestu Rodrigo Silva, Brazil.

Tko zna koliko se još malih čuda krije u arhivi?

 

Stjepan Seljan sa obitelji

Prijatelj CEIK-a i vjeroučitelj na OŠ "Braća Seljan" u Karlovcu Tomislav Šegina jučer je posjetio grad Ouro Preto u Brazilu. Pod zaštitom UNESCA-a kao svjetska baština, Ouro Preto je poznat i kao mjesto u kojem je 1936. godine preminuo Stjepan Seljan.

On je u gradiću Rodrigo Silva imao svoju plantažu čaja, iako je ovaj kraj pokrajine Minas Gerais poznatiji po uzgoju kvalitetne kave. Tomislav je uspio snimiti i spomen-ploču Stjepanu Seljanu koju je CEIK ovdje postavio 1998. godine, tijekom ekspedicije "Po zelenom kontinentu". Ploča je, piše Tomislav, u dobrome stanju i kvalitetan je rad karlovačke tvrtke "Valdemar" našega člana Josipa Šuta.

Tomislavu želimo sretan povratak u Domovinu!

 

Ouro PretoTomislav 1

 

Tomislav 2Ouro Preto 2

 

Ploča

 

Ouro Preto 3Ouro Preto 4

Ove ćemo godine obilježiti 140 godina od rođenja Mirka Seljana! Kao što je poznato, hrvatski istraživač je rođen 5. travnja 1871. godine. Svojim istraživanjima i na temelju prikupljene dokumentacije Centar "Braća Seljan" došao je do zaključka da je točan datum smrti Mirka Seljana 12. svibnja 1913. godine.

CEIK "Braća Seljan" će obilježiti ovu obljetnicu rođenja, ali se već sada vode pripreme da se 2013. godine na dostojan način obilježi stota godišnjica smrti najvećeg hrvatskog istraživača svijeta. Grad Karlovac je i nakon tako puno vremena povezan sa radom i djelom slavne braće Seljan. To je uistinu dobar brend za prezentaciju Karlovca širom svijeta i pred svim posjetiteljima koji dolaze u naš grad.

 

Mirko Seljan