Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu "Braća Seljan" danas navršava četrnaestu obljetnicu od osnivanja, 1997. godine. Za osnivanje CEIK-a njegovi su utemeljitelji izabrali rođendan Stjepana Seljana, mlađeg od braće svjetskih istraživača koja su obilježila rad CEIK-a.

Neposredno prije obljetnice, članovi Centra obilježili su "Seljanovu šetnicu" koja povezuje kuću obitelji Seljan na Gazi sa sjedištem CEIK-a na vili Anzić. Dugačka je 6600 metara i može se prijeći u dva sata laganoga hoda. Od Gaze šetnica ide uz rijeku Kupu do veslačkog kluba i Šporerove ulice, a potom pored crkve Snježne Gospe, Starog grada Dubovca, naselja Borlin Gaj i Tičarnice do vile Anzić

Današnja proslava počinje obilaskom šetnice, a potom će biti održana svečanost na vili Anzić. Ona počinje u 19 sati, biti će dodijeljene povelje i zahvalnice, a iz dobro obaviještenih izvora se doznaje da će posjetitelji dobiti i ekspedicionistički grah.

CEIK je ove godine vrlo aktivan, uz ekspediciju "Vrhovi Sjevera" u Skandinaviju, pri završetku je Ekspedicionistička škola, a CEIK je aktivan u Planinarskom Savezi Grada Karlovca, gdje je organizirano više planinarskih škola i drugih aktivnosti.

Inače, ove se godine obilježava 140 godina od rođenja Mirka Seljana (1871.-2011.) i dobar je to povod za revalorizaciju rada slavne braće, koji za sada predvode u izboru za najzaslužnije Karlovčane Društva Karlovčana u Zagrebu.

 

CEIK 14 godina