Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Hrvatsko-hispansko društvo - podružnica Karlovac i Centar za ekspedicionizam istraživanje i kulturu “Braća Seljan” organiziraju u petak, 25. studenoga, izložbu nakita od prirodnog materijala pod nazivom „KARIPSKE I LATINO-AMERIČKE ČAROLIJE“. Autorica je Manuela Mitok, a otvorenje na Vili Anzić počinje u 19 sati.

HHDCEIK

O autorici

Manuela Mitok, rođena Karlovčanka, dugi je niz godina živjela izvan Hrvatske, ponajprije u Njemačkoj i Dominikanskoj Republici, ali i drugdje. Uz to je puno putovala i usavršavala svoje znanje više jezika. Profesorica je njemačkog i španjolskog. Stjecala je znanja iz brojnih područja, tako da ju zanima multikulturalna komunikacija, holističko iscjeljivanje, latino-američki i orijentalni plesovi, ekološki turizam, kreativno stvaranje i osvješćivanje, ljudska prava, očuvanje indijanskih kultura, umjetnost i književnost, te svakako dizajniranje nakita prirodnim materijalima, što imate prilike vidjeti na izložbi.

O izložbi

Inspiraciju u izradi nakita Manuela je pronašla u zemljama Latinske Amerike i Karibika osobito u zemljama u kojima je živjela i radila: Dominikanskoj Republici, Ekvadoru i Brazilu. Iskustvo i usavršavanje u izradi nakita stekla je na mnogobrojnim radionicama i tečajevima u Dominikanskoj Republici i Brazilu kao što su “Osnovni i napredni tečajevi dizajniranja nakita u školi “Xandra Beads” i neki drugi. Osobitu inspiraciju pronasla je u umjetnosti meksičke slikarice Fride Kahlo te u osebujnom modnom stilu meksičke pjevačice Lile Downs, potom u  indijanskom nakitu Quechua i Ajmara Indijanaca iz Perua i Ekvadora, te u nakitu plemena kolumbijske i brazilske Amazone. Nakit je ručno izrađen različitim tehnikama koje se koriste u Južnoj Americi. Svaki komad nakita je jedinstven. U izradi koripteni su prvenstveno prirodni materijali: sjemenke, kokos, poludrago kamenje, školjke, i drvo.