Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Jučer je na Vili Anzić održan sastanak Voditelja u seoskom turizmu karlovačke županije. Ove godine školovanje za Voditelja u seoskom turizmu koje je financirala EU nakon 6 mjeseci s uspjehom je završilo 17 polaznika. To je bila prva generacija turističkih djelatnika koji i inače već godinama rade na propagiranju seoskog turizma kroz OPG-ove, udruge i sl. Školovanje je održano u Pučkom učilištu Pouka a nakon završnog ispita sedamnaestoro polaznika dobilo je i certifikate.

Svrha jučerašnjeg sastanka bila je organiziranje Božićne izložbe i prezentacije rada Voditelja kroz OPG-ove i udruge u kojima inače djeluju. Izložba će biti otvorena 20. prosinca na Vili Anzić. Na sastanku je izraženo veliko nezadovoljstvo radom karlovačke Turističke zajednice i njezinom nezainteresiranošću za ovaj izuzetno bitan vid turističke ponude u karlovačkoj županiji. Nakon prilično oštre diskusije zaključeno je da način na koji djeluje TZ grada Karlovca treba hitno mijenjati a od zaposlenika zahtijevati puno veći angažman u obavljanju njihovih redovitih radnih zadataka. Zaključeno je da se rad TZ svodi na radno vrijeme do 15 sati ne vodeći računa da je turizam i turistička ponuda cjelodnevna aktivnost, te da su turistički djelatnici  a ovaj put radi se o seoskom turizmu isključivo prepušteni sami sebi bez ikakve podrške TZ. Situacija je još bolnija kada se uzme u obzir da se radi o kadru koji je vlastitim sredstvima pokretao poslove u seoskom turizmu i da njihovo educiranje i to po kriterijima EU nije TZ  i lokalnu zajednicu koštalo niti lipe.

Koordinator ovog sastanka i organizator izložbe je Mladen Kuka, koji je također među 17 polaznika koji su sa uspjehom završili školovanje za Voditelja u seoskom turizmu. Sa zaključcima ovog sastanka i nezadovoljstvom radom TZ grada Karlovca upoznat će se i gradonačelnik grada Karlovca  Damir Jelić koji je i najavio svoj dolazak na otvorenje izložbe. Razmatrana je i mogućnost osnivanja udruge koja bi umjesto TZ radila na promičbi seoskog turizma u karlovačkoj županiji.

Sastanak 1 

Na slici : Nezadovoljni Voditelji u seoskom turizmu na jučerašnjem sastanku