Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Nakon teoretskog predavanja pod nazivom "Orijentacija u prirodi" polaznici Hrvatske ekspedicionističke škole u organizaciji CEIK-a Braća Seljan ovog su  vikenda održali praktičnu vježbu i provjeru stečenog znanja iz orijentacijskih vještina. Vježbu koja je održana na potezu Velemerić - Martinšćak  vodio je brigadir Dubravko Halovanić. Iduću nedjelju polaznici škole imaju 35 kilometarsku kondicijsku provjeru u okolici Karlovca pod nazivom "Zdravo i aktivno između Božićnih i Novogodišnjih blagdana". Akcijiu vodi predsjednik CEIK-a i voditelj ekspedicionističke škole Mladen Kuka a  mogu se pridružiti i ostali zainteresirani. Prijave se primaju na mobitel br. 091 768 9027 kod Darka Protulipca ili prijavom na vili Anzić u petak 28. 12. u 19 i 30.

Orijentacija

Polaznici Hrvatske ekspedicionističke škole u organizaciji CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog društva Karlovac i ovaj vikend su bili izuzetno aktivni. U teoretskom dijelu brigadir Dubravko Halovanić uveo je polaznike škole u tajne orijentacije, a voditelj škole Mladen Kuka izvršio je sa tečajcima "Ponoćni uspon na Oštrc" 752 m u Samoborskom gorju. Unatoč lošim prognozama uspon je protekao po izuzetno ugodnom i vedrom  vremenu, a za vrijeme uspona i boravka na vrhu pružao se je prekrasan pogled na Zagreb u noći. Inače ponoćni uspon na Oštrc je tradicionalna akcija PD Željezničar iz Zagreba koja se održava tradicionalno vikendom prije Božića. Uz velik broj planinara iz ostalih dijelova Hrvatske ovaj put su prisustvovali i članovi CEIK-a i PD Karlovca.

Oštrc

Unatoč lošem vremenu članovi CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog društva Karlovac bili su vrlo aktivni i ovog vikenda. U sklopu Hrvatske ekspedicionističke škole Kristina Vrbanek predsjednica udruge Zraka Draganić i predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka održali su predavanje o životu i istraživačkom putu Mirka Seljana i njegovom životu u Draganiću gdje se je kratkotrajno skrasio između svojih putešestvija po Africi i Južnoj Americi. Polaznici škole mogli su saznati neke do sada nepoznate podatke iz biografije ovog slavnog hrvatskog istraživača. Tom prilikom polaznicima škole pojašnjena je istraživačka komponenta ekspedicionizma, kao i rezultati terenskih istraživanja po Africi i Južnoj Americi koja je poduzimao CEIK posljednjih 15 godina u sklopu projekta "Tragom braće Seljan".

Iako je nedjelja bila planirana za odlazak na Ličku plješivicu zbog lošeg vremena izlet je odgođen pa je  dio polaznika škole odradio neobavezan izlet po dubokom snijegu na Vinicu. Na planinarskom domu Mladen Polović koji su sagradili vrijedni članovi PD Vinica iz Duge Rese dugogodišnji član ovog društva prof Antun Goldašić održao je predavanje o povijesti izgradnje ovog prekrasnog planinarskog doma, povijesti PD Vinica i objasnio do kuda seže razgled sa ove izvrsne razgledne točke.

Snijeg

Vinica

CEIK „Braća Seljan“ i udruga „ZRAKA“ iz Draganića pozivaju Vas u petak 7. prosinca 2012. godine u vilu Anzić na predstavljanje zajedničkog projekta „110 godina od kupnje kuće i boravka Mirka Seljana u Draganiću“ ( 1902.-2012.) s početkom u 19. 30 sati.

Predavanje u prvom dijelu predstavlja dosad nepoznatu lokaciju kuće Mirka Seljana u Draganiću, a u drugom dijelu predstavlja najznačajniju ekspediciju najpoznatijeg hrvatskog istraživača na kojoj je otkriven svjetski poznati arheološki lokalitet „Gran Pajaten“.

Moderatori i predavači su Predsjednica udruge Zraka iz Draganića Kristina Vrbanek i Predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka.

Seljanova kuća

U petak 30. studenoga 2012. u organizaciji Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu "Braća Seljan" započinje sa radom druga ovogodišnja Ekspedicionistička škola. Ovaj jedinstveni način educiranja planinara i ostalih ljubitelja prirode ove godine navršava 15-tu godišnjicu.

Škola se sastoji od teoretskih predavanja i terenskih vježbi i obuhvaća teme iz planinarstva, jahanja, ronjenja, streličarstva, alpinizma  i ostalih tema sa kojima se ljubitelji prirode susreću za vrijeme boravka u prirodi.

Škola započinje sa uvodnim predavanjem  30. 11. na Vili Anzić u 19 i 30. Voditelj škole je Mladen Kuka koji je bio i voditelj svih dosadašnjih CEIK-ovih škola a u radu škole sudjeluju najpoznatija imena karlovačkog ekspedicionizma. Škola je besplatna a zbog ograničenog broja polaznika prednost imaju kandidati koji su prethodno završili planinarsku školu u organizaciji PD Karlovac. Prijave se primaju kod tajnika škole Darka Protulipca na br.mob. 091 768 9027 ili prije uvodnog predavanja.

Škola

U povodu Dana neovisnosti predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je odlikovanja istaknutim pojedincima i udrugama istaknuvši kako je Hrvatskoj u vremenu teške krize potreban optimizam i uspjeh, jer ima šansi i potencijala koje moramo iskoristiti.

Među odlikovanima je i Mladen Kuka, predsjednik CEIK-a i Planinarskog saveza grada Karlovca, koji je primio Red hrvatskog pletera. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine i dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Na svečanosti u Uredu predsjednika na Pantovčaku Josipović je rekao: “Vi ste primjer kako se šansa može iskoristiti i siguran sam da će vam odlikovanja biti poticaj za daljnji rad na dobrobit naše Hrvatske. Uspjeh i kriza danas, nažalost, idu ruku pod ruku i vi, koji ste uspješni, ste motor koji Hrvatsku treba izvući iz krize. Kriza s kojom se suočavamo je ozbiljna i oni koji to ne vide jako griješe, naglasio je predsjednik Josipović.

Dolazite iz različitih područja, prosvjete kulture, prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti, umjetnosti, vjerskih zajednica, ali svima vama je zajedničko da ste radili na dobrobit Hrvatske i njezinih građana, dodao je.

U ime odlikovanih zahvalio je muftija Ševko Omerbašić istaknuvši da su odlikovanja priznanja za napore koje su ugradili u izgradnju i uspostavu Republike Hrvatske.

Iako 21 godina u životu jedne države nije puno, svjedoci smo koliko je napora i žrtava trebalo uložiti u njezino stvaranje i zato ih se s dužnim poštovanjem prisjećamo. Domovinski rat i tranzicija snažno su utjecali na događaje u Hrvatskoj, pa tako i teškoće u njezinom razvoju. Nakon dugog vremena i teške gospodarske krize čiji je teret u najvećoj mjeri pao na leđa običnog čovjeka počeo se rađati optimizam i napori pravosuđa daju nadu da više neće biti nezakonitog otuđivanja osiromašenog gospodarstva, kazao je Omerbašić.

Dodjela

Kuka i Josipović

Izaslanstvo CEIK-a

Povodom Dana neovisnosti ekipa Planinarskog društva Karlovac i CEIK-a Braća Seljan izvršila je uspon na najviši vrh Slovenije i nekadašnje Jugoslavije - Triglav 2864 m. Uspon osmeročlane ekipe pod vodstvom predsjednika CEIK-a Mladena Kuke započeo je dan ranije po olujnom nevremenu praćenim kišom i susnježicom koje je trajalo je do dolaska na Kredaricu 2515 m.

Drugo jutro osvanulo je bez padalina ali uz jaki vjetar i ekipa se je uspela u 9 sati na sam vrh gdje su postavili zastave RH i grada Karlovca. Triglav koji za lijepog vremena posjeti dosta planinara ovog puta bio je domaćin samo karlovačkoj ekipi jer u zimskim uvjetima usponi su dosta rijetki.

S ponosom valja istaći da su ovaj lijepi uspjeh ostvarili planinari koji su ove godine završili planinarsku školu u PD Karlovac i time pokazali da su s uspjehom apsolvirali stečena znanja i otvorili mogućnosti za daljnja napredovanja u planinarstvu. Također, polaznici sedme planinarske škole vježbali su na Vili Anzić  znanja iz prve pomoći koju im je predavala mr.sci. prim dr Maja Grba Bujević i iz speleologije na terenima oko Kamanja koje su im dočarali Krunoslav Mlačak i Marijan Pavlović.

Triglav

Uspon

Na poziv Društva karlovčana i prijatelja Karlovca jučer je predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka održao u Zagrebu predavanje pod nazivom "Misterij Gran Pajatena" i predstavio knjigu "Mladen Kuka - 40 godina na vrhu". Na taj način nastavljena je odlična višegodišnja suradnja CEIK-a i Društva Karlovčana koji su inače i kolektivni članovi CEIK-a. Tom prilikom predsjednik CEIK-a upoznao je veliki broj prisutnih sa svojom inicijativom za izdavanjem poštanske marke sa likom Mirka Seljana koja bi bila izdana 2013 godine povodom 100-te obljetnice smrti Mirka Seljana i njegovog planetarnog poduhvata otkrića arheološkog nalazišta Gran Pajatena u Peru-u. Tu inicijativu koju je podržao  i gradonačelnik Damir Jelić, Gradski muzej, Odjel društvenih djelatnosti grada Karlovca i mnoge druge karlovačke kulturne ustanove sa oduševljenjem je pozdravilo i prihvatilo  društvo Karlovčana. Idući mjesec članovi Društva idući  posjetit će Vilu Anzić i biti gosti na tradicionalnoj CEIK-ovoj kestenijadi.

Na slici : Predsjednica Društva Karlovčana Hela Remenar Markulin, predsjednik CEIK-a Mladen Kuka, bivši predsjednik Društva karlovčana Vlado Bojkić i članovi UO-a DK-a

Društvo Karlovčana

Na prvoj sjednici Skupštine Karlovačke sportske zajednice za mandatno razdoblje od 2012. do 2016. godine u novi je saziv ušao i Mladen Kuka, predsjednik Planinarskog saveza grada Karlovca i CEIK-a “Braća Seljan”. Za predsjednika je izabran Želimir Feitl, a Kuka je ušao i u novi Upravni odbor KŠZ-a. Novi predsjednik Feitl predstavio je svoju viziju razvoja sporta u Karlovcu u sljedeće četiri godine, a također smatra da bi trebalo doraditi i popraviti kategorizaciju klubova i sportova. Kako je njegov sportski životopis vezan uz karate, mogli bi uslijediti bolji dani za tzv. male sportove. Uostalom, ponovni Kukin izbor u Skupštinu i Upravni odbor priznanje je karlovačkom planinarstvu, koje je rezultatski manje mjereno od natjecateljskih sportova, ali je zbog svoje naravi posvećenosti zdravome životu i masovnosti afirmirano kao važan član hrvatske sportske obitelji.

Kuka

Na slici: Mladen Kuka na jednom od svojih putovanja.

Centar za ekspedicionizam istraživanje i kulturu braća Seljan u suradnji sa Planinarskim društvom Karlovac i PSGK ove nedjelje nastavlja sa održavanjem tradicionalnih Karlovačkih pučkih šetnji. "Karlovačke pučke šetnje", ali i "Hodanjem k zdravlju" šetačke su akcije namijenjene svim ljubiteljima prirode i druženja a koje je pred više od 20 godina osmislio i započeo provoditi karlovački planinar Mladen Kuka. Šetnje imaju za svrhu  potaknuti Karlovčanke i Karlovčane na aktivan boravak u prirodi, učiti o zaštiti prirode i upoznavati građanstvo sa prirodnim i povijesnim ljepotama karlovačke okolice.

Do prije godinu dana šetnje je vodio član CEIK-a Josip Šut a dogodovštine sa tih izleta su i opisane u knjizi istoimenog autora, a sada organizacijom izleta rukovodi predsjednik CEIK-a Mladen Kuka. Važno je za istaknuti da da su Karlovačke pučke šetnje od svog početka dio projekta "Karlovac zdravi grad". U nedjelju 16-og CEIK organizira u sklopu Karlovačkih pučkih šetnji obilazak proširenog dijela Seljanove šetnice i to trasom kuća Seljanovih - Kvaka - Stari grad Dubovac - Vila Anzić - Sveti Križ. Polazak je ispred Croatia osiguranja u nedjelju u 8 sati, a to je ujedno i prvi izlet planinarske škole PD Karlovca koja večeras počinje u 19 sati i 30 minuta na Vili Anzić a u koju se mogu uključiti svi zainteresirani.  Svima učesnicima Karlovačkih pučkih šetnji koji prođu nedjeljnu trasu bit će po povratku sa Sv. Križa uručena prigodna priznanja na Vili Anzić.

Planinari

Ovogodišnju seriju kvalitetnih uspona na atraktivne vrhove u zemlji i inozemstvu članovi Planinarskog društva Karlovac i CEIK-a Braća Seljan nastavili su i ovog vikenda usponom na vrh Prisojnik, visok 2547 m u Julijskim alpama u Sloveniji. Voditelj izleta bio je Mladen Kuka a ono što posebno veseli je da je ekipu sačinjavalo 80% polaznika ovogodišnje proljetne planinarske škole PD Karlovca. Zasigurno to je dobar pokazatelj kvalitetnog rada u PD Karlovac i dobar znak pred početak  jesenske planinarske škole ovog društva koja počinje sa radom u petak 14-og rujna u 20 sati na Vili Anzić a za koju već sada vlada izuzetno veliki interes.

U 2013. godini kada PD Karlovac, PSGK i CEIK Braća Seljan obilježavaju nekoliko važnih obljetnica vezanih za karlovačko i hrvatsko planinarstvo i svakako veseli činjenica da se u Karlovcu stvara i stasa jedna izuzetno kvalitetna generacija karlovačkih planinara. “Neki od najboljih zasigurno će biti uključeni u neke od budućih ekspedicija koje su uskoro u planu kao i u organizaciju planinarskih obljetnica u 2013. godini” - istakao je glavni koordinator proslave predsjednik PSGK-a i CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka.

Uspon na prisojnik

Na vrhu Prisojnika

Dobra suradnja Draganićke udruge za očuvanje kulturne baštine toga kraja "Zraka" i Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu Braća Seljan nastavljena je radom na zajedničkom projektu pod nazivom "110 godina dolaska Mirka Seljana u Draganić. Naime, malo je poznat detalj iz života ovog poznatog svjetskog istraživača da je 1903 godine oženivši se za Belgijanku kupio kuću u Draganićima ( Mrzljaki) gdje se je na kratko i skrasio. No ta "avantura" bila je kratkog daha nakon čega  je Mirko sa bratom Stjepanom nastavio sa istraživačkim radom u Južnoj Americi.

Istraživačka ekipa u sastavu Kristina Vrbanek, predsjednica udruge “Zraka” i voditeljica projekta, Anđelko Vrbanek i predsjednik CEIK-a Mladen Kuka uspjeli su locirati mjesto gdje se je nalazila kuća Mirka Seljana u Mrzljakima i tom prilikom snimljen je materijal o tom lokalitetu. Danas su na tom mjestu samo temelji kuće i bunar koji datira iz tog vremena. U idućoj godini na inicijativu CEIK-a a vezano uz 100-tu obljetnicu smrti Mirka Seljana planiraju se mnoge aktivnosti kao npr. štampanje poštanske marke sa likom ovog istraživača, ekspedicija u Peru, izdavanje brošure i već spomenuta 110-ta obljetnica Mirkovog boravka u Draganiću u suradnji sa Draganićkom udrugom Zraka.

na slikama: temelji Mirkove kuće u Mrzljakima i obnovljeni bunar iz Mirkovog doba.

 

Mirkova kuća

 

Bunar

Svečanom podjelom diploma polaznicima Hrvatske ekspediconističke škole u organizaciji CEIK-a Braća Seljan završio je ovogodišnji po mnogima jedinstveni tečaj na kojem su savladavana znanja i vještine  boravka i snalaženja u prirodi.

Osnovni uvjet za pristup tečaju bila je završena opća planinarska škola, a potom su odrađene teme iz jahanja, poznavanja jestivog bilja, streličarstva, ronjenja, bivakiranja i ostalih tema sa kojima se prirodnjaci susreću u svom boravku u prirodi. Voditelj škole Mladen Kuka posebno je naglasio da ovakav vid školovanja kroz planinarske ili ekspedicionističke škole pridonosi podizanju kvalitete planinarstva, a zasigurno djeluje i preventivno na smanjenje nesreća u planinama.

Ukupno je 15 polaznika sa uspjehom savladalo program ekspedicionističke škole te su im uručeni i certifikati, a najboljim polaznicima su proglašeni Darko Protulipac i Gordana Škrtić. Rad škole posebno je pohvalio doajen karlovačkog i hrvatskog planinarstva Rudolf Starić - Juca dobitnik ovogodišnjih nagrada za životno djelo u karlovačkom i županijskom športu, kao i voditelj škole Mladen Kuka.

14-og ovog mjeseca započinje sa radom i planinarska škola u organizaciji PD Karlovac i Planinarskog saveza grada Karlovca koju ponovo vodi Mladen Kuka, a prijavit se može kod tajnika škole Darka Protulipca na mobitel 091 768 90 27. Škola je besplatna a po uspješnom završetku dobivaju se diplome Hrvatskog planinarskog saveza.

Ekspedicionisti

Dodjela

Članovi CEIK-a Braća Seljan, brojni uzvanici, i osobe iz javnog života grada Karlovca obilježili su jučer 15 godišnjicu postojanja ove jedinstvene organizacije u Hrvatskoj.

Cijelodnevni program započeo je u 8 sati polaganjem vijenca na kući Seljanovih na Gazi od strane delegacije CEIK-a Braća Seljan a potom i obilaskom Seljanove šetnice, planinarsko turističke staze koja se proteže od kuće Seljanovih, obalom Kupe, pored Snježne Gospe, Starog grada Dubovca preko Borlina do Vile Anzić sjedišta karlovačkih ekspedicionista. Ukupna dužina staze je cca 7 km, a upravo je u fazi produljenja do Sv. Križa.

Nakon kraćeg odmora na Vili započeo je službeni dio proslave izlaganjem utemeljitelja i predsjednika CEIK-a Braća Seljan Mladena Kuke koji je nazočne upoznao sa radom ove izuzetno aktivne udruge u proteklih 15 godina. Kako je i sam istakanuo to je zapravo "nemoguća misija" jer uprkos pedantno vođenoj arhivi teško je pobrojati sve ekspedicije i terenska istraživanja CEIK-a na svim kontinentima Svijeta, pobrojati u kratkom vremenu svu izdavačku djelatnost, sjetiti se stotina predavanja koje su članovi održali u zemlji i inozemstvu, stotina izložbi, desetak ekspedicionističkih škola koje su održane za Karlovčane, brojnih priznanja (npr. Udruga godine, Plaketa grada Karlovca, 2 primanja kod Predsjednika RH, kao i više pojedinačnih priznanja za životno djelo itd.) Članovi CEIK-a također su bili i jedni od nositelja gradskog projekta Karlovac - Zdravi grad, Karlovačke pučke šetnje i sl.

U pedantno vođenoj arhivi pobrojano je preko 3500 članaka o radu CEIK-a u mnogobrojnim tiskovinama diljem svijeta. Brojni čestitari na svečanosti su pohvalili rad CEIK-a u proteklom periodu, istakli ulogu CEIK-a u kulturnom i športskom životu grada i RH i poželjeli još mnogo uspjeha u budućnosti. Također prisutnima su se putem telegrama obratili i mnogobrojni prijatelji iz inozemstva među kojima ističemo i čestitku prvog tajnika i jednog od utemeljitelja novinara Mladena Postružnika koji trenutno živi i radi u Guatemali.

Najvažnije akcije u sljedećoj godini trebale bi biti tiskanje prigodne poštanske marke sa likom Mirka Seljana ( stogodišnjica smrti 1913-2013) , nastavak terenskih istraživanja u Peruu suizdavaštvo monografije "Povijest planinarstva u Karlovcu" i još mnoge druge aktivnosti. Svečanost je završena uz ekspedicionistički grah i slavljeničku tortu koju je izradila Ana Matan polaznica ekspedicionističke škole koja je trenutno u tijeku.

Ploča

Akademija

Prije 33 godine, 17. kolovoza 1979. godine, uz 400. godišnjicu grada Karlovca, Karlovčani su osvojili Kilimanjaro, krov Afrike. Toga dana trojica karlovačkih planinara : Mladen Strukan, Mladen Dijačić i Mladen Kuka uspeli su se na vrh visok 5895 m.

Šesteročlanu ekipu karlovačkih planinara predvodio je vođa ekspedicije Mladen Kuka, a ostala trojica sudionika ove prve karlovačke visokogorske ekspedicije bili su Danko Resanović, Vlado Furač i Drago Tropčić. Ekspedicija je bila organizirana povodom 400-tog rođendana grada Karlovca i bila je svakako veliki poticaj daljnjem razvoju visokogorskog planinarstva i ekspedicionizma u Karlovcu.

 

Na slici: Trojac uspješnih penjača Dijačić – Kuka - Strukan

Kilimanjaro

Kao i svake godine, CEIK će obljetnicu proslaviti 19. kolovoza. Ove je godine to 15. godišnjica rada.

Dakle, u nedjelju 19. kolovoza 2012. s početkom u 11 sati na Vili Anzić počinje svečana sjednica, no već prije toga, u 8 sati zakazano je polaganje vijenca na kući braće Seljan na Gazi. U 8 sati i 30 minuta starta pješački obilazak Seljanove šetnice trasom: kuća Seljanovih, obalom Kupe do Kvake, Stari grad Dubovac, Borlin, Tičarnica Vila Anzić u ukupnom trajanju od 2 sata laganog hoda. Dolazak na Vilu Anzić očekuje se u 10 sati i 30 minuta.

Sama svečana sjednica trajati će oko pola sata, tako da od 11 sati i 30 minuta počinje domjenak i neformalno druženje svih učesnika proslave. Sve prisutne CEIK Braća Seljan časti porcijom orginalnog ekspedicionističkog graha i čašom pića (možda i nekoliko, kaže se u pozivu).

Istog dana obilježava se i 137. godišnjica rođenja poznatog hrvatskog istraživača, a prije svega Karlovčana - Stjepana Seljana (19.8.1875).

ceik

Polaznici ekspedicionističkog tečaja u organizaciji CEIK-a Braća Seljan i ovog vikenda bili su vrlo aktivni. Cilj nedjeljne vježbe bio je uspon na Golu Plješivicu 1649 m poznatu među planinarima pod nazivom "zaboravljena planina". Prekrasna razgledna točka sa koje puca fenomenalan pogled na Bihać s jedne i Korenicu sa druge strane upravo zbog donedavno važnog vojno strateškog značaja bila je "terra incognita" za sve posjetitelje. Razlog višegodišnje zabrane svim posjetima bio je radarski sustav putem kojeg je nadzirana zrakoplovna luka Željava kod Bihaća.

Tema vježbe koju je vodio predsjednik CEIK-a Mladen Kuka bila je kretanje i snalaženje po nemarkiranom i planinarski totalno neoznačenom terenu. Nakon višesatnog uspona na Golu Plješivicu u povratku su karlovački ekspedicionisti izvršili i uspon  na znamenitu Ličku kapu. Ta glatka i atraktivna stijena kako kaže legenda bila je uzor za izradu znamenite ličke kape sa "cofom".

Na slici: Na "Ličkoj kapi"

 

Lička kapa

Tridesetak polaznika Ekspedicionističke škole u organizaciji CEIK-a Braća Seljan jučer su odradili praktični dio vježbe iz Osnova ronjenja. U prekrasnom ambijentu netaknute prirode u Kuzmi Perjasičkoj domaćin budućim ekspedicionistima bio je Ivica Valentić vlasnik OPG-a Valentić koji je i sam polaznik CEIK-ove ekspedicionističke škole i član ekipe PD Karlovca koja je prošlog mjeseca osvojila vrh Grčke Olimp. Instruktor i voditelj vježbe bio je Josip Papst član roniteljskog kluba Karlovac s kojim CEIK već više godina uspješno surađuje. Škola se nastavlja u nedjelju na Ličkoj Plješivici.

Ronjenje

Nakon dvotjedne pauze uvjetovane odlaskom dijela članstva na ekspediciju nastavila je sa radom Ekspedicionistička škola u organizaciji CEIK-a Braća Seljan pod vodstvom Mladena Kuke. Tema jučerašnjeg predavanja bila je "Osnove jahanja". Tom prilikom polaznici škole prvo su poslušali teoretsko predavanje a potom su se i praktično okušali u jahanju. Edukacija je izvedena u organizaciji Konjičkog kluba Karlovac a vježbu je organizirala poznata instruktorica jahanja Ljilja Vokić.

CEIK Braća Seljan i Konjički klub Karlovac već više godina njeguju odličnu suradnju a u planu je i u budućnosti zajedničko djelovanje u izvedbi nekih projekata. Nakon održanih radionica iz streličarstva, teoretskog predavanja iz ronjenja i jučerašnje vježbe iz jahanja škola se nastavlja idućeg tjedna sa praktičnom vježbom iz ronjenja, a sljede i vježbe iz kanuinga i bivakiranja u prirodi.

Na slikama: vježba jahanja i polaznici nakon vježbe

Jahanje

 

Polaznici

Završilo je planinarsko kulturološko  putovanje članova CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog društva Karlovac pod nazivom "Balkan ekspres 2". Članovi peteročlane karlovačke ekipe u sastavu : Saša Čurčija, Zlatko Balaš, Zdravko Trpčić, Ivica Valentić i vođa puta Mladen Kuka  postigli su lijep planinarski uspjeh usponima na na najviši vrh Grčke Mitikas 2918 m i vrh Skala 2866 koji se nalaze u masivu Olimpa ili kako je planinari ali i ostali sportaši nazivaju planina bogova.

Po izuzetno vrućem vremenu koje je uz težinu uspona bilo nepremostiva prepreka mnogim planinarima iz čitavog svijeta sva petorica karlovačkih planinara uspjela su se popesti na navedene vrhove dana 20. srpnja. Usponi na baš ove vrhove nisu bili slučajno odabrani već su bili dio proslave Dana Grada ali i simbolički su vezani uz početak Olimpijade u Londonu.

Po povratku sa ovog puta dugačkog preko 4500 km članovi ekspedicije posjetili su i znamenite divovske stijene Meteore, Lovćen u Crnoj Gori i pritom prošli kroz 8 zemalja.  Zbog kvarova na vozilu izostao je i posjet Kapadokiji.

Ova planinarsko kulturološka ekspedicija u stvari je uvertira i trening za veliku ekspediciju u Peru početkom iduće godine koju CEIK Braća Seljan organizira povodom obilježavanja 3 karlovačka jubileja: 100-te obljetnice smrti Mirka Seljana, 170 godišnjica prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog alpinizma i 90-te obljetnice osnutka podružnice HPD-a u Karlovcu i time početka organiziranog planinarstva u Karlovcu.

Slike: Na vrhu Olimpa i nebeske stijene Meteora

OlimpUspon

U povodu 433. obljetnice grada Karlovca, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća dodijeljena ovogodišnja priznanja grada.

Plaketu grada Karlovca dobio je, među ostalima, predsjednik PSGK I CEIK-a “Braća Seljan” Mladen Kuka. Ovo mu je još jedno u nizu priznanja za istraživački rad širom svijeta.

Nagrade Grada Karlovca zaslužili su akademik, slikar Josip Vaništa, te Nikola Nina Perić, jedan od najistaknutijih karlovačkih novinara u proteklih pola stoljeća. Plaketa Grada Karlovca dodijeljena je frizerskoj obrtnici Katici Rade, glazbeniku i profesoru Ratku Pogačiću, kazališnoj koreografkinji Branki Podvorac, defektologinji Dubravki Kocanjer i profesorici u mirovini Anici Jurić-Šimunčić.

Slike s dodjele: KAPORTAL

Kuka prima Plaketu

 

Dobitnici priznanja

Teoretskim predavanjem o osnovama ronilačkih vještina koje je održao jedan od pionira roniteljskog sporta u Karlovcu Božidar Fajs, dugogodišnji član KPA Karlovac nastavila je sa radom Ekspedicionistička škola koju vodi Mladen Kuka predsjednik Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu Braća Seljan. Predavanje je održano u prekrasnom koranskom ambijentu Perjasničke kuzme, a sponzor i domaćin  bilo je OPG Valentić čiji je vlasnik Ivica Valentić  i sam polaznik ovog jedinstvenog ekspedicionističkog tečaja u Hrvatskoj.

Praktični dio teme iz ronjenja planira se na istom mjestu početkom kolovoza. Zanimljivo je za istaći da OPG Valentić koje je započelo sa proizvodnjom ekološke hrane namjerava uz stručnu suradnju sa CEIK-om Braća Seljan i Planinarskim društvom Karlovac na ovoj atraktivnoj destinaciji razvijati i avanturistički turizam. Mnoštvo ideja od planinarenja, speleologije, kanuinga, kampiranja, jahanja, ronjenja nastalih na školovanju za voditelje u seoskom turizmu pod pokroviteljstvom EU koje su s uspjehom završili prošle godine Ivica Valentić vlasnik OPG-a Valentić i predsjednik CEIK-a Mladen Kuka trebale bi uskoro na ovoj prekrasnoj lokaciji zaživjeti i u praksi.

Fajs

Polaznici

Polaznici Karlovačke ekspedicionističke škole koju vodi Mladen Kuka predsjednik CEIK-a Braća Seljan jučer su na Vili Anzić održali vježbu i obradili temu iz gađanja lukom i strijelom. Voditelj vježbe bio je poznati karlovački streličar Dražen Leš iz streličarskog kluba Dubovac, sa kojim CEIK već duže vrijeme uspješno surađuje. Idućeg tjedna u planu škole je obrada tema iz ronjenja i jahanja.

Podsjećamo da je prvi uvjet za sudjelovanje na nekoj od ekspedicija CEIK-a završena planinarska i ekspedicionistička škola. Već za 10-ak dana članovi Prvog hrvatskog explorers kluba Braća Seljan kreću na planinarsko-kulturološku ekspediciju po Grčkoj i Turskoj.

Na slici: tečajci vježbaju

Gađanje lukom i strijelom

Na inicijativu predsjednika CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog saveza grada Karlovca Mladena Kuke održan je radni sastanak sa gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Jelićem. Tema sastanka su obilježavanje čak tri važne obljetnice u idućoj 2013. godini vezanih za povijest karlovačkog planinarstva i ekspedicionizma i svjetski važnih istraživačkih poduhvata koje su izveli karlovčani Mirko i Stjepan Seljan.

U 2013. god. obilježava se 100-ta obljetnica smrti najvećeg hrvatskog istraživača Mirka Seljana koji je neposredno pred svoju smrt otkrio poznato arheološko nalazište Gran Pajaten u Peruu koje po svojoj važnosti ide uz bok znamenitom Machu Picchu-u. Osim prigodnih izložbi, predavanja, osnivanja Kuće slavnih karlovačkog planinarstva na Vili Anzić i ekspedicije u Peru predsjednik CEIK-a Mladen Kuka predložio je gradonačelniku da grad Karlovac stane iza ove obljetnice podrškom inicijativi za izradom prigodne poštanske marke sa likom Mirka Seljana i na taj način mu se kao Grad odužimo na tom velikom pothvatu koji po svojoj važnosti ničim ne zaostaje otkriću Machu Picchua koji je 1911. god. otkrio amerikanac Hiram Bingham.

Iduća godina važna je i za karlovačke planinare zbog obilježavanja 170 godina prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog alpinizma koji je izvela upravo karlovčanka, znamenita ilirkinja Dragojla Jarnević u stijeni Okića 1843. god i na taj način postala prvi registrirani alpinist u povijesti hrvatskog alpinizma. Treći datum vezan je za 90-tu obljetnicu organiziranog planinarstva u Karlovcu 5.4.1923. i osnivanje podružnice HPD-a u Karlovcu. Orginalni zapisnik čuva se u PD Karlovac.

Gradonačelnik je  izvješten da je pri kraju pisanje monografije "Povijest planinarstva u Karlovcu" u organizaciji PSGK-a a čiji je glavni urednik doajen karlovačkog planinarstva i član komisije HOO-a za povijest olimpijskog športa Rudolf Starić. Tisak ovog kapitalnog djela za karlovačko planinarstvo planira se za početak iduće godine a predsjednik izdavačkog odbora  gradonačelnik Damir Jelić koji je tu dužnost prihvatio prošle godine izrazio je zadovoljstvo dosad učinjenim i obećao svesrdnu pomoć Grada Karlovca u svim predloženim aktivnostima koje mu je izložio predsjednik CEIK-a i PSGK-a Mladen Kuka. Na kraju sastanka Mladen Kuka uručio je u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji gradonačelniku Jeliću knjigu  "Mladen Kuka - 40 godina na vrhu" a  u kojoj se nalazi i prigodan gradonačelnikov osvrt.

Na slici: Gradonačelnik Damir Jelić i Predsjednik CEIK-a Braća Seljan i PSGK-a Mladen Kuka

Kuka i Jelić

Proteklog je vikenda započela sa radom ekspedicionistička škola u organizaciji Centra za ekspedicionizam istraživanje i kulturu “Braća Seljan”. Voditelj škole je dugogodišnji planar, speleolog, alpinist i učesnik mnogih ekspedicija na svim kontinentima Svijeta Mladen Kuka, predsjednik CEIK-a Braća Seljan.

Škola će se sastojati od teoretskih predavanja petkom na Vili Anzić i stručnih radionica u prirodi na kojima će se obrađivati teme iz preživljavanja u prirodi, jahanja, ronjenja, kanuinga, gađanja iz luka i strijele i ostalih sličnih tema. Ekspedicionistička škola je jedinstvena po svom sadržaju u Hrvatskoj, a početak prve škole bio je 1997. godine, koju je također kao i sve dosadašnje osmislio i vodio Mladen Kuka.

Uvjet za sudjelovanje na ekspedicionističkoj školi je prethodno završena planinarska škola koja je verificirana od strane HPS-a. I na taj način CEIK Braća Seljan promiče bogatu tradiciju karlovačkog ekspedicionizma koja je počela sa Mikićem, Tadićem, Lukšićem i svakako najpoznatijim hrvatskim ekspedicionistima braćom Seljan. Predavač na prvoj radionici koja se je održala ovog vikenda na Zavižanu bio je dr. sci. Stribor Marković, poznati hrvatski botaničar i znanstvenik, a predavanje je nosilo naziv "Ljekovito i jestivo bilje Velebita".

Ekspedicionistička škola

Članovi podružnice Hrvatsko hispanskog društva Karlovac su na Vili Anzić svečano obilježili završetak prvog dijela tečaja španjolskog jezika koji je vodila članica Manuela Mitok i to na vrlo orginalan način. Voditeljica tečaja, koja je inače nekoliko godina živjela u Dominikanskoj Republici, podijelila je radne zadatke polaznicima tečaja i to na način da je svaki polaznik dobio po jedan recept za pripravu nekog južnoameričkog jela ili slastice koji su prisutni mogli degustirati.

Zaključak svih prisutnih je da su polaznici tečaja osim jezika odlično ovladali i kulinarskim vještinama. Jedina dilema je bila oko čega se okupljeni nisu mogli usaglasiti kojem jelu dati bolju ocjenu. Planinarskom grahu u izvedbi PD Karlovca ili egzotičnim slasticama u organizaciji HHD-a. Podsjetimo da je na nedavnoj održanoj proslavi 10 obljetnice Hrvatsko hispanskog društva podružnica Karlovac proglašena za najaktivniju, a predsjednik podružnice Mladen Kuka bio je i član delegacije na državnoj razini u posjeti Predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću.

Fešta

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH dr. Ive Josipovića jučer je u Mimari obilježena 10-ta obljetnica djelovanja Hrvatsko-hispanskog društva. Među mnogim uglednicima iz kulturnog života Hrvatske, španjolskog veleposlanika i MVP-a Hrvatske nazočila je i delegacija karlovačke podružnice HHD-a u sastavu Mladen Kuka predsjednik, Krešimir Raguž dopredsjednik i Manuela Mitok član.

S ponosom ističemo da je Karlovačka podružnica  za svoj tek jednogodišnji rad bila javno pohvaljena od strane predsjednika HHD-a prof dr. Zdenka Volnera kao najaktivnija u Hrvatskoj. Trenutno karlovačka podružnica održava besplatni tečaj španjolskog jezika a 15. lipnja planiramo održati "Večer južnoameričkih delicija " na Vili Anzić u suradnji sa CEIK-om Braća Seljan.

Na slikama:

Članovi HHD-a: iz Dubrovnika akademik Luko Paljetak i iz Karlovca Mladen Kuka

Paljetak

Karlovačka delegacija: Mladen Kuka predsjednik, Krešimir Raguž dopredsjednik i Manuela Mitok, član.

Delegacija Karlovac

Za prvi rođendan HHD podružnica Karlovac dobila je svoj sajt.

Naša se obitelj povećava. Brojne aktivnosti zahtijevaju da se javnost pravovremeno izvješćuje o aktivnostima. Internet je danas najbolji medij, besplatan (kao i velika većina aktivnosti društava i klubova koje sudjeluju u informativnoj karlovačkoj mreži).

Rad Hrvatsko - hispanskog društva podružnice Karlovac od sada možete pratiti ovdje (klikni na slikicu).

HHD karlovac

Hrvatsko hispansko društvo podružnica Karlovac obilježila je 21. travnja svoju prvu obljetnicu djelovanja. Tijekom proteklih godinu dana postojanja rad podružnice su obilježile mnogobrojne aktivnosti. Održano je desetak predavanja sa tematikom iz hispanskog svijeta od kojih su najveći broj održali Krešimir Raguž dopredsjednik i Mladen Kuka predsjednik podružnice koji je bio i autor nekoliko izložbi fotografija. Ostali predavači bili su iz Zagrebačke podružnice.

Organiziran je bio i koncert Ricarda Luquea u Zorin domu za građanstvo Karlovca koji je bio izuzetno dobro posjećen. Trenutno su u tijeku tečajevi španjolskog jezika koji vodi Manuela Mitok i plesni tečaj tanga u organizaciji podružnice Karlovac, koji su besplatni a zbog velikog interesa Karlovčana odvijaju se u nekoliko termina.

Naglašena je izuzetno dobra suradnja sa kulturnim ustanovama grada Karlovca prvenstveno sa gradskom knjižnicom I.G. Kovačić i ravnateljicom Fridom Bišćan i Kazalištem Zorin dom i ravnateljem Zvonkom Ilijićem. Prošlog mjeseca predsjednik podružnice Karlovac Mladen Kuka kao predstavnik najaktivnije podružnice bio je član delegacije HHD-a predvođene predsjednikom prof. dr Zdenkom Volnerom u posjeti predsjedniku RH Dr. Ivi Josipoviću.

Nakon završetka navedenih tečajeva podružnica nastavlja svoje aktivnosti naprednim tečajem španjolskog, održavanjem izložbi i predavanja za članstvo HHD-a u Karlovcu i Zagrebu, a u ljetnom periodu planiraju se i večeri hispano poezije na Vili Anzić.

Josipović

„40 godina na vrhu“ naziv je knjige karlovačkog planinara, speleologa i ekspedicionista Mladena Kuke u izdanju Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ predstavljene jučer (četvrtak) u Ilirskoj dvorani. Kuka je u toj knjizi opisao svoja iskustva i aktivnosti koje je organizirao, a svoj doprinos izdanju dalo je i niz uglednika iz političkog i javnog života. Urednik knjige je novinar Mladen Postružnik koji se prisutnima na predstavljanju obratio putem audiovizulane poruke iz Guatemale. Osim autora, djelo su predstavili povjesničar Milan Kruhek i doajen hrvatskog planinarstva Rudolf Starić.

- 40 godina je jedan puni radni staž tijekom kojih je organizirano mnogo aktivnosti s kojima sam obišao sve kontinente. Nakupilo se tako obilje podataka koje je trebalo zabilježiti, a važni su za razvoj planinarstva u Karlovcu, ali i šire. Prva visokogorska ekspedicija na Kilimanjaro, uspon na Chimborazo ili otkrivanje masovne grobnice u jami Jazovki, objasnio je Kuka koji je ujedno osnivač i predsjednik CEIK-a „Braća Seljan“.

(Tekst i foto: "Karlovački tjednik")

Kuka

Vlado Starešinić, poznati 63-godišnji karlovački maratronac i član CEIK-a «Braća Seljan» istrčao je još jedan vrhunski naporan maraton,onaj na Sjevernome polu!

Uvjeti u kojima se trči ova utrka su nevjerojatni: 6. travnja, na dan utrke, bilo je ugodnih –26 stupnjeva celzija. Sudjelovao je 41 natjecatelj, 5 žena i 36 muškaraca iz 18 zemalja sa 5 kontinenata. Ove se godine uvelo suvremeno elektronsko mjerenje vremena, a trčako se u 10 krugova nešto dužih od 4 km.

Da bi stigli tamo, natjecatelji su putovali u Norvešku, gdje su sa otoka Spitzbergen zrakoplovom prebačeni na pol! Trčalo se na ledenoj plohi koja pluta sjevernim morem, jer na polu nema čvrtoga kopna.

Vlado Starešinić stigao je deveti u muškoj konkurenciji sa vremenom od 6 sati, 11 minuta i 22 sekunde. Posljednji natjecatelji trebali su skoro 11 sati za dovršetak utrke. Lijep uspjeh našeg sugrađana i našega člana. Čestitamo!

Na slikama: rezultati i borba vodećih na Sjevernom polu (izvor: službeni sajt)

Rezultati

Utrka

I konačno je tu!

S velikim Vas veseljem pozivamo na promociju knjige posvećene 40 godina rada u sportu Mladena Kuke.

"40 godina na vrhu" sasvim je posebno izdanje, nastalo suradnjom preko Atlantika (relacija Guatemala - Hrvatska), gdje je urednik izdanja Mladen Postružnik odabrao tekstove i napisao ponešto o Mladenu Kuki, predsjedniku CEIK "Braća Seljan" i poznatom hrvatskom istraživaču, ekspedicionistu i planinaru. Svoje viđenje Kukina rada dali su brojni poznati Karlovčani, a u knjizi se može vidjeti oko 120 probranih fotografija nastalih tijekom Kukine karijere.

Očekuje se da će na predstavljanju knjige, 12. travnja o.g., s početkom u 19 sati u Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" govoriti povjesničar dr. Milan Kruhek, doajen planinarstva u Hrvatskoj Rudolf Starić - Juca, a nazočnima će se obratiti i urednik Mladen Postružnik.

Knjigu će na predstavljanju biti moguće kupiti po promotivnoj cijeni.

Knjiga

Dragi prijatelji CEIK-a, posjetitelji naših stranica,

Sretan vam Uskrs !

I ove smo godine zapalili Vuzmenku u noći uskrsnuća, a iznad svega time utkali svoju želju za svako dobro svima Vama!

Budimo svi zajedno u dobru, miru i ljubavi.

Vaš CEIK

Uskrs

Delegacija Planinarskog saveza grada Karlovca (koji sačinjavaju PD Karlovac, PK Horizont i HPD Martinšćak) i CEIK-a Braća Seljan predvođena predsjednikom Mladenom Kukom položila je vijenac na kuću Seljanovih povodom dva događaja koja se obilježavaju na današnji dan.

5. 4. 1871. god. rođen je u Karlovcu najveći hrvatski istraživač Mirko Seljan, a također na današnji dan u Karlovcu je 1923 god. osnovana podružnica HPD-a u Karlovcu. Osnivačkom sjednicom u prisustvu 22 člana osnivača predsjedao je Milan Ribar, a zapisnik je vodio Ivan Bartol. Predsjednik CEIK-a Braća Seljan i PSGK-a Mladen Kuka pročitao je prisutnima odlomke iz orginalnog zapisnika Osnivačke skupštine podružnice HPD-a Karlovac, kao i opis prelaska Anda Mirka Seljana 1905. god. i njegov opis najvišeg vrha Južne Amerike Aconcague. Opis donosimo u skraćenom obliku.

“Na stanici Las Cuevas (3151 m) braća su se iskrcala i popela na obližnji vrh kako bi mogli vidjeti najviši vrh Amerike. Iznad doline Horcones ugledali su tog orijaša, visokog skoro 7000 m i Mirko je tada zapisao:

Divan je strši visoko u nirvanu neba, dižući se kao osamljen div. Po svom sastavu i obliku izgleda kao vulkan koji se je ugasio. U golemom je lancu Anda što se pružaju od sjevera prema jugu. S istočne strane pokazuje svoju cjelovitu ljepotu, dok je sa zapadne strane pokriven susjednim planinama.... Čovjek postaje sentimentalan. To veličanstvo prirode privlači ga i očarava. Zove buduće generacije da je proučavaju, da se dive tim veličanstvenim tvorevinama na zemlji...... Putniče kada uđeš međ Ande i vidiš oko sebe goleme brdine, golu narav isprebacanu podzemnim silama, sjeti se da prelaziš granicu dva oceana, granicu, koju je narav postavila i htjela učinit neprolaznom, nu ljudski um i ljudska sila nadvladale su ipak tu zapreku...... Kada smo ugledali toga diva, čudne su se misli rodile u nama. Kraljevi naše zemlje sakrili se međ oblake, a mali crvić, zemaljski čovjek popeo se na njih i otkrio njihove tajne. Gospodin usadio je u naše srce plemenitu želju da tražimo i dubemo sve nepoznato dok živimo. Naši pređi i današnje pokoljenje otkriva tajne našega planeta, a naši potomci činit će to isto na drugim planetima, koji se kreću po svemiru.”

Mladen Kuka predsjednik PSGK-a i CEIK-a Braća Seljan

na slici : delegacija PSGK-a i CEIK-a Braća Seljan

Pred kućom Seljana

Centar za ekspedicionizam istraživanje i kulturu „BRAĆA SELJAN“ i Planinarski savez grada Karlovca pozivaju Vas na tradicionalnu CEIK-ovu VUZMENKU na Vili Anzić dana  7. 4. 2012, subota, večer uoči Uskrsa.

Okupljanje je u 20 sati, a paljenje vatre u 21 sat.

Paljenje Vuzmenke u Hrvatskoj je običaj star najmanje 500 godina i odražava snažnu simboliku Isusova uskrsnuća ali i buđenja prirode i novog života. Paljenje Vuzmenke na Vili Anzić je uvijek dobro posjećeno tradicionalno okupljanje karlovčana uz ribice i domaće vino od 2000 – te god.

Priključite nam se u svetoj noći da zajednički doživimo atmosferu najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

DOBRO DOŠLI !

Vuzmenka

Tečajevi tanga i španjolskog jezika u organizaciji Hrvatsko hispanskog društva u Karlovcu pobudili su neočekivano veliki interes Karlovčanki i Karlovčana svih generacija. Zbog izuzetno velikog interesa i novih članova koji se svakodnevno učlanjuju, rad tečaja jezika podijeljen je u dvije grupe.

Tako će od iduće srijede prva grupa imati nastavu od 18 do 19 sati, a druga od 19 do 20 sati. Tečaj argentinskog plesa tanga nastavlja večer s radom od 20 do 21 i 30 sati. Tečajevi će trajati dva mjeseca i svečano će završiti na Vili Anzić koncertom latino glazbe na otvorenom.

Nakon toga u suradnji sa CEIK-om “Braća Seljan” planiraju se izložbe i predavanja a razmatra se i mogućnost zajedničkog putovanja (do kraja godine) u neku od zemalja hispanskog govornog područja. Upisi novih članova mogući su srijedom prije termina tečajeva kao i petkom na Vili Anzić od 19 sati, kada svoja druženja imaju i CEIK “Braća Seljan” i Planinarsko društvo Karlovac.

Na slikama: veliki interes polaznika i predavačica španjolskog jezika Manuela Mitok

Manuela Mitok

Predavanje

Dvorana Čitaonice za mlade u Banjevčićevoj jučer je bila ispunjena do posljednjeg mjesta polaznicima tečaja španjolskog i tečaja tanga u organizaciji Hrvatsko hispanskog društva. Predsjednik podružnice Mladen Kuka upoznao je prisutne sa radom udruge, a potom je Krešimir Raguž održao uvodno predavanje o zemljama hispano govornog područja i upoznao prisutne sa voditeljicom tečaja Manuelom Mitok. Nakon predavanja direktor hrvatske Tango akademije Nedjeljko Šabarić podučavao je 20-ak plesnih parova sa osnovama te plesne vještine. Tečajevi će trajati 2 mjeseca, a nastavljaju se iduće srijede od 19 sati u Knjižnici za mlade.

Uvodno predavanje

Ples

Nakon uspješnog prošlotjednog koncerta Ricarda Luquea u Zorin domu Hrvatsko hispansko društvo podružnica Karlovac nastavlja svoje aktivnosti večeras tečajevima španjolskog jezika i Tanga. U 19 sati u Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici prvo će se održati predavanje i uvod u tečaj španjolskog a od 20 sati starta plesni tečaj Tanga. Predavači na predavanju o španjolskom su Manuela Mitok i Krešimir Raguž a tečaj Tanga vodi direktor hrvatske Tango akademije Nedjeljko Šabarić. Tom prilikom izvršit će se i upis novih članova u HHD. Sve eventualne informacije u vezi rada HHD-a i početka tečajeva mogu se dobiti kod predsjednika podružnice Mladena Kuke na mob 091 1293 944.

 

Espanol

Ovaj tjedan nam donosi jednu poslasticu za ljubitelje latino glazbe. Podružnica Hrvatsko-hispanskog društva, kao uvod u besplatne tečajeve tanga i španjolskog jezika, priređuje u Zorin domu koncert Ricarda Luquea i plesnu večer tanga. Koncert će biti održan u četvrtak 15. ožujka s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Ricardo Luque poznati je hrvatski izvođač latino glazbe, rodom iz Venezuele, a poznat je ne samo u hrvatskim razmjerima kao frontman grupe Cubismo. Ricardo već niz godina vodi svoju uspješnu solo karijeru, a također je i član Hrvatsko – hispanskog društva.

Napominjemo još jednom: ulaz je slobodan i pokolon je HHD-a podružnice Karlovac svojim sugrađanima.

Ricardo Luque

Na prijamu kod Predsjednika Josipovića 5.ožujka u delegaciji Hrvatsko - hispanskog društva koju je vodio prof. dr, Zdenko Volner sudjelovao je i Karlovčanin Mladen Kuka predsjednik karlovačke podružnice HHD-a i CEIK-a Braća Seljan.

Predsjednik je upoznat sa radom ove udruge na državnoj razini ali i sa radom i budućim planovima karlovačke podružnice koja je posebno pohvaljena za svoj rad.  Naročito zadovoljstvo  je iskazano sa  besplatnim tečajevima španjolskog i Tanga koji počinju 15. ožujka u 19 sati u Zorin domu koncertom Ricarda Luquea.

Tom prilikom predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka zamolio je Predsjednika Josipovića za pokroviteljstvom nad proslavom 15 obljetnice CEIK-a koja će se održati na rođendan Stjepana Seljana 19.8. 2012. na Vili Anzić.  Predsjednik je zamolbu i prihvatio a sami detalji i protokol proslave precizirat će se ovih dana.

Kod Josipovića

Foto: Ured Predsjednika RH, Tomislav Bušljeta

Na Vili Anzić održan je sastanak organizacionog odbora zaduženog za provedbu tečajeva Tanga i španjolskog jezika u Karlovcu. Radnu grupu čine član UO-a  Hrvatsko-hispanskog društva Srđan Tišma, voditelj hrvatske Tango akademije i njezin osnivač Nedeljko Šabarić, poznati glazbenik i nekadašnji frontman grupe Cubismo Ricardo Luque, predsjednik HHD-a podružnica Karlovac Mladen Kuka i dopredsjednik podružnice Krešimir Raguž. Sa zadovoljstvom je konstatirano da se je na obadva tečaja javio izuzetno velik broj kandidata. Tečajevi započinju sredinom ožujka  uvodnim predavanjima u Zorin domu uz latino glazbu u izvedbi Ricarda Luque, a završetak tečajeva planira se koncem svibnja koncertom na Vili Anzić.

Na slici : Organizatori tečaja i sudionici sastanka : Ricardo Luque, Srđan Tišma, Mladen Kuka i Nedeljko Šabarić na Vili Anzić

Voditelji

Na današnji dan, točno prije petnaest godina desetorica karlovačkih alpinista predvođena Mladenom Kukom zabilježila je najveći uspjeh karlovačkog alpinizma, koji će ostat zapisan zlatnim slovima u povijesti karlovačkog planinarstva.

Trojica članova ekspedicije Dubravko Butala, Mladen Kuka i Branko Šavor osvojili su vrh Svijeta, 6310 m visoki andski vrh - Chimborazo te tako postali prvi Hrvati kojima je to uspjelo.

Naime, mjereći od centra Zemlje, a pošto je Zemlja spoljoštena na svojim polovima, i ispupčena na Ekvatoru, Chimborazo je udaljeniji od središta Zemlje nego Mt. Everest. Podatak je to kojim se sve češće služe poznati svjetski geografi, a isti podatak po kojem je Chimborazo najviši vrh Svijeta može se pronaći i u najnovijim školskim zemljopisnim udžbenicima u Hrvatskoj.

Sam vrh nakon 16 sati penjanja karlovački penjači su osvojili u alpskom stilu, no i povratak s vrha je bio vrlo dramatičan. Branko Šavor, koji je penjao sa Mladenom Kukom, osljepio je od jakog sunca i njihov povratak u bazu produžio se je za nekih neplaniranih 10-ak sati, po noći i izuzetno hladnom i vjetrovitom vremenu. No, na kraju je sve ipak sretno završilo i bez težih posljedica.

Na ovoj po mnogočemu uspješnijoj hrvatskoj ekspediciji karlovčani su osvojili i najviši aktivni vulkan Svijeta Cotopaxi visok 5897 m, vulkan Tungurahuu 5016 m i vrh Pasachou 4200 m. Te ali i ostale avanture kojima je obilovala ova ekspedicija opisao je član ekspedicije Mladen Postružnik u svojoj knjizi "Zemlja vulkana" u izdanju CEIK-a Braća Seljan i Tiskare Šoštarić.

Na slici: Mladen Kuka na vrhu Svijeta Chimborazu, 10. veljače 1997. godine

Više o ekspediciji možete pročitati OVDJE.

Kuka na Chimborazu

Dragi prijatelji CEIK-a, skrećemo vam pozornost da na domeni centar-seljan.com imate više kvalitetnih i raznolikih sajtova.

Naša domena ugošćuje Planinarski savez grada Karlovca, te Planinarsko društvo Karlovac. Obje organizacije u posljednje vrijeme nude sve više kvalitetnih programa. Želite li planinariti ili dobivati informacije iz Saveza koji okuplja planinare, speleologe i druge ljubitelje aktivnoga života u prirodi, poslužite se informacijama koje vam dajemo.

CEIK uskoro kreće sa novim projektima na webu, o čemu ćemo vas izvijestiti. Naša je želja sačuvati ekskluzivizam ekspedicionizma, ali i podijeliti sa vama naša znanja i vještine. Izložbe, predavanja, škole - samo su dio onoga što vam nudimo.

Za vijesti iz Planinarskog društva Karlovac - kliknite OVDJE.

Za vijesti iz Saveza - kliknite OVDJE.

Koristite premanentne linkove na desnoj strani naslovnice.

Risnjak

Foto: M. Kuka, dom na Risnjaku

Zadnje aktivnosti CEIK-a u tekućoj godini održane su pred Božić – bile su to izložba "Seoski turizam očima voditelja" i Noć planinara grada Karlovca. Turizam postaje sve naglašenija komponenta rada Centra. Organizacija koja je dostojno predstavila Karlovac u Hrvatskoj i svijetu, ponukana određenom neaktivnošću mjerodavnih, odlučila je se pozabaviti turističkim inicijativama i idejama. Prisutnost gradonačelnika Karlovca Damira Jelića govori da će ova inicijativa biti itekako prihvaćena od službenog Karlovca.

Noć planinara pak, kao i svake godine, bila je živo okupljanje ne samo planinara, već i speleologa, GSS-ovaca, ljubitelja prirode općenito. Najsretniji sudionik ovog okupljanja bio je Dominik Pavičić, koji je za svoj planinarski rad iz ruku iskusnog planinara Marijana Pavlovića dobio brončani znak Hrvatskog planinarskog saveza. Dominik je bio i sudionik ekspedicije CEIK-a u Afriku, po mnogočemu vrlo teškoga pothvata 1999. godine.

Odrednice rada u 2012. za CEIK vrlo su jasne: rad s mladima, suradnja sa PSGK i njegovim članicama, popularizacija hispanske kulture i jezika, već spomenute inicijative u turizmu, nastavak projekta Tragom braće Seljan, predavanja, izložbe itd. Pozitivan je osjećaj da će godina pred nama biti vrlo uspješna.

Voditelji

Dominik