Utorak, Veljača 28, 2017

Na današnji dan, točno prije petnaest godina desetorica karlovačkih alpinista predvođena Mladenom Kukom zabilježila je najveći uspjeh karlovačkog alpinizma, koji će ostat zapisan zlatnim slovima u povijesti karlovačkog planinarstva.

Trojica članova ekspedicije Dubravko Butala, Mladen Kuka i Branko Šavor osvojili su vrh Svijeta, 6310 m visoki andski vrh - Chimborazo te tako postali prvi Hrvati kojima je to uspjelo.

Naime, mjereći od centra Zemlje, a pošto je Zemlja spoljoštena na svojim polovima, i ispupčena na Ekvatoru, Chimborazo je udaljeniji od središta Zemlje nego Mt. Everest. Podatak je to kojim se sve češće služe poznati svjetski geografi, a isti podatak po kojem je Chimborazo najviši vrh Svijeta može se pronaći i u najnovijim školskim zemljopisnim udžbenicima u Hrvatskoj.

Sam vrh nakon 16 sati penjanja karlovački penjači su osvojili u alpskom stilu, no i povratak s vrha je bio vrlo dramatičan. Branko Šavor, koji je penjao sa Mladenom Kukom, osljepio je od jakog sunca i njihov povratak u bazu produžio se je za nekih neplaniranih 10-ak sati, po noći i izuzetno hladnom i vjetrovitom vremenu. No, na kraju je sve ipak sretno završilo i bez težih posljedica.

Na ovoj po mnogočemu uspješnijoj hrvatskoj ekspediciji karlovčani su osvojili i najviši aktivni vulkan Svijeta Cotopaxi visok 5897 m, vulkan Tungurahuu 5016 m i vrh Pasachou 4200 m. Te ali i ostale avanture kojima je obilovala ova ekspedicija opisao je član ekspedicije Mladen Postružnik u svojoj knjizi "Zemlja vulkana" u izdanju CEIK-a Braća Seljan i Tiskare Šoštarić.

Na slici: Mladen Kuka na vrhu Svijeta Chimborazu, 10. veljače 1997. godine

Više o ekspediciji možete pročitati OVDJE.

Kuka na Chimborazu