Utorak, Veljača 28, 2017

Delegacija Planinarskog saveza grada Karlovca (koji sačinjavaju PD Karlovac, PK Horizont i HPD Martinšćak) i CEIK-a Braća Seljan predvođena predsjednikom Mladenom Kukom položila je vijenac na kuću Seljanovih povodom dva događaja koja se obilježavaju na današnji dan.

5. 4. 1871. god. rođen je u Karlovcu najveći hrvatski istraživač Mirko Seljan, a također na današnji dan u Karlovcu je 1923 god. osnovana podružnica HPD-a u Karlovcu. Osnivačkom sjednicom u prisustvu 22 člana osnivača predsjedao je Milan Ribar, a zapisnik je vodio Ivan Bartol. Predsjednik CEIK-a Braća Seljan i PSGK-a Mladen Kuka pročitao je prisutnima odlomke iz orginalnog zapisnika Osnivačke skupštine podružnice HPD-a Karlovac, kao i opis prelaska Anda Mirka Seljana 1905. god. i njegov opis najvišeg vrha Južne Amerike Aconcague. Opis donosimo u skraćenom obliku.

“Na stanici Las Cuevas (3151 m) braća su se iskrcala i popela na obližnji vrh kako bi mogli vidjeti najviši vrh Amerike. Iznad doline Horcones ugledali su tog orijaša, visokog skoro 7000 m i Mirko je tada zapisao:

Divan je strši visoko u nirvanu neba, dižući se kao osamljen div. Po svom sastavu i obliku izgleda kao vulkan koji se je ugasio. U golemom je lancu Anda što se pružaju od sjevera prema jugu. S istočne strane pokazuje svoju cjelovitu ljepotu, dok je sa zapadne strane pokriven susjednim planinama.... Čovjek postaje sentimentalan. To veličanstvo prirode privlači ga i očarava. Zove buduće generacije da je proučavaju, da se dive tim veličanstvenim tvorevinama na zemlji...... Putniče kada uđeš međ Ande i vidiš oko sebe goleme brdine, golu narav isprebacanu podzemnim silama, sjeti se da prelaziš granicu dva oceana, granicu, koju je narav postavila i htjela učinit neprolaznom, nu ljudski um i ljudska sila nadvladale su ipak tu zapreku...... Kada smo ugledali toga diva, čudne su se misli rodile u nama. Kraljevi naše zemlje sakrili se međ oblake, a mali crvić, zemaljski čovjek popeo se na njih i otkrio njihove tajne. Gospodin usadio je u naše srce plemenitu želju da tražimo i dubemo sve nepoznato dok živimo. Naši pređi i današnje pokoljenje otkriva tajne našega planeta, a naši potomci činit će to isto na drugim planetima, koji se kreću po svemiru.”

Mladen Kuka predsjednik PSGK-a i CEIK-a Braća Seljan

na slici : delegacija PSGK-a i CEIK-a Braća Seljan

Pred kućom Seljana