Utorak, Veljača 28, 2017

Na inicijativu predsjednika CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog saveza grada Karlovca Mladena Kuke održan je radni sastanak sa gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Jelićem. Tema sastanka su obilježavanje čak tri važne obljetnice u idućoj 2013. godini vezanih za povijest karlovačkog planinarstva i ekspedicionizma i svjetski važnih istraživačkih poduhvata koje su izveli karlovčani Mirko i Stjepan Seljan.

U 2013. god. obilježava se 100-ta obljetnica smrti najvećeg hrvatskog istraživača Mirka Seljana koji je neposredno pred svoju smrt otkrio poznato arheološko nalazište Gran Pajaten u Peruu koje po svojoj važnosti ide uz bok znamenitom Machu Picchu-u. Osim prigodnih izložbi, predavanja, osnivanja Kuće slavnih karlovačkog planinarstva na Vili Anzić i ekspedicije u Peru predsjednik CEIK-a Mladen Kuka predložio je gradonačelniku da grad Karlovac stane iza ove obljetnice podrškom inicijativi za izradom prigodne poštanske marke sa likom Mirka Seljana i na taj način mu se kao Grad odužimo na tom velikom pothvatu koji po svojoj važnosti ničim ne zaostaje otkriću Machu Picchua koji je 1911. god. otkrio amerikanac Hiram Bingham.

Iduća godina važna je i za karlovačke planinare zbog obilježavanja 170 godina prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog alpinizma koji je izvela upravo karlovčanka, znamenita ilirkinja Dragojla Jarnević u stijeni Okića 1843. god i na taj način postala prvi registrirani alpinist u povijesti hrvatskog alpinizma. Treći datum vezan je za 90-tu obljetnicu organiziranog planinarstva u Karlovcu 5.4.1923. i osnivanje podružnice HPD-a u Karlovcu. Orginalni zapisnik čuva se u PD Karlovac.

Gradonačelnik je  izvješten da je pri kraju pisanje monografije "Povijest planinarstva u Karlovcu" u organizaciji PSGK-a a čiji je glavni urednik doajen karlovačkog planinarstva i član komisije HOO-a za povijest olimpijskog športa Rudolf Starić. Tisak ovog kapitalnog djela za karlovačko planinarstvo planira se za početak iduće godine a predsjednik izdavačkog odbora  gradonačelnik Damir Jelić koji je tu dužnost prihvatio prošle godine izrazio je zadovoljstvo dosad učinjenim i obećao svesrdnu pomoć Grada Karlovca u svim predloženim aktivnostima koje mu je izložio predsjednik CEIK-a i PSGK-a Mladen Kuka. Na kraju sastanka Mladen Kuka uručio je u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji gradonačelniku Jeliću knjigu  "Mladen Kuka - 40 godina na vrhu" a  u kojoj se nalazi i prigodan gradonačelnikov osvrt.

Na slici: Gradonačelnik Damir Jelić i Predsjednik CEIK-a Braća Seljan i PSGK-a Mladen Kuka

Kuka i Jelić