Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Završilo je planinarsko kulturološko  putovanje članova CEIK-a Braća Seljan i Planinarskog društva Karlovac pod nazivom "Balkan ekspres 2". Članovi peteročlane karlovačke ekipe u sastavu : Saša Čurčija, Zlatko Balaš, Zdravko Trpčić, Ivica Valentić i vođa puta Mladen Kuka  postigli su lijep planinarski uspjeh usponima na na najviši vrh Grčke Mitikas 2918 m i vrh Skala 2866 koji se nalaze u masivu Olimpa ili kako je planinari ali i ostali sportaši nazivaju planina bogova.

Po izuzetno vrućem vremenu koje je uz težinu uspona bilo nepremostiva prepreka mnogim planinarima iz čitavog svijeta sva petorica karlovačkih planinara uspjela su se popesti na navedene vrhove dana 20. srpnja. Usponi na baš ove vrhove nisu bili slučajno odabrani već su bili dio proslave Dana Grada ali i simbolički su vezani uz početak Olimpijade u Londonu.

Po povratku sa ovog puta dugačkog preko 4500 km članovi ekspedicije posjetili su i znamenite divovske stijene Meteore, Lovćen u Crnoj Gori i pritom prošli kroz 8 zemalja.  Zbog kvarova na vozilu izostao je i posjet Kapadokiji.

Ova planinarsko kulturološka ekspedicija u stvari je uvertira i trening za veliku ekspediciju u Peru početkom iduće godine koju CEIK Braća Seljan organizira povodom obilježavanja 3 karlovačka jubileja: 100-te obljetnice smrti Mirka Seljana, 170 godišnjica prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog alpinizma i 90-te obljetnice osnutka podružnice HPD-a u Karlovcu i time početka organiziranog planinarstva u Karlovcu.

Slike: Na vrhu Olimpa i nebeske stijene Meteora

OlimpUspon