Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Članovi CEIK-a Braća Seljan, brojni uzvanici, i osobe iz javnog života grada Karlovca obilježili su jučer 15 godišnjicu postojanja ove jedinstvene organizacije u Hrvatskoj.

Cijelodnevni program započeo je u 8 sati polaganjem vijenca na kući Seljanovih na Gazi od strane delegacije CEIK-a Braća Seljan a potom i obilaskom Seljanove šetnice, planinarsko turističke staze koja se proteže od kuće Seljanovih, obalom Kupe, pored Snježne Gospe, Starog grada Dubovca preko Borlina do Vile Anzić sjedišta karlovačkih ekspedicionista. Ukupna dužina staze je cca 7 km, a upravo je u fazi produljenja do Sv. Križa.

Nakon kraćeg odmora na Vili započeo je službeni dio proslave izlaganjem utemeljitelja i predsjednika CEIK-a Braća Seljan Mladena Kuke koji je nazočne upoznao sa radom ove izuzetno aktivne udruge u proteklih 15 godina. Kako je i sam istakanuo to je zapravo "nemoguća misija" jer uprkos pedantno vođenoj arhivi teško je pobrojati sve ekspedicije i terenska istraživanja CEIK-a na svim kontinentima Svijeta, pobrojati u kratkom vremenu svu izdavačku djelatnost, sjetiti se stotina predavanja koje su članovi održali u zemlji i inozemstvu, stotina izložbi, desetak ekspedicionističkih škola koje su održane za Karlovčane, brojnih priznanja (npr. Udruga godine, Plaketa grada Karlovca, 2 primanja kod Predsjednika RH, kao i više pojedinačnih priznanja za životno djelo itd.) Članovi CEIK-a također su bili i jedni od nositelja gradskog projekta Karlovac - Zdravi grad, Karlovačke pučke šetnje i sl.

U pedantno vođenoj arhivi pobrojano je preko 3500 članaka o radu CEIK-a u mnogobrojnim tiskovinama diljem svijeta. Brojni čestitari na svečanosti su pohvalili rad CEIK-a u proteklom periodu, istakli ulogu CEIK-a u kulturnom i športskom životu grada i RH i poželjeli još mnogo uspjeha u budućnosti. Također prisutnima su se putem telegrama obratili i mnogobrojni prijatelji iz inozemstva među kojima ističemo i čestitku prvog tajnika i jednog od utemeljitelja novinara Mladena Postružnika koji trenutno živi i radi u Guatemali.

Najvažnije akcije u sljedećoj godini trebale bi biti tiskanje prigodne poštanske marke sa likom Mirka Seljana ( stogodišnjica smrti 1913-2013) , nastavak terenskih istraživanja u Peruu suizdavaštvo monografije "Povijest planinarstva u Karlovcu" i još mnoge druge aktivnosti. Svečanost je završena uz ekspedicionistički grah i slavljeničku tortu koju je izradila Ana Matan polaznica ekspedicionističke škole koja je trenutno u tijeku.

Ploča

Akademija