Utorak, Veljača 28, 2017

U povodu Dana neovisnosti predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je odlikovanja istaknutim pojedincima i udrugama istaknuvši kako je Hrvatskoj u vremenu teške krize potreban optimizam i uspjeh, jer ima šansi i potencijala koje moramo iskoristiti.

Među odlikovanima je i Mladen Kuka, predsjednik CEIK-a i Planinarskog saveza grada Karlovca, koji je primio Red hrvatskog pletera. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine i dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Na svečanosti u Uredu predsjednika na Pantovčaku Josipović je rekao: “Vi ste primjer kako se šansa može iskoristiti i siguran sam da će vam odlikovanja biti poticaj za daljnji rad na dobrobit naše Hrvatske. Uspjeh i kriza danas, nažalost, idu ruku pod ruku i vi, koji ste uspješni, ste motor koji Hrvatsku treba izvući iz krize. Kriza s kojom se suočavamo je ozbiljna i oni koji to ne vide jako griješe, naglasio je predsjednik Josipović.

Dolazite iz različitih područja, prosvjete kulture, prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti, umjetnosti, vjerskih zajednica, ali svima vama je zajedničko da ste radili na dobrobit Hrvatske i njezinih građana, dodao je.

U ime odlikovanih zahvalio je muftija Ševko Omerbašić istaknuvši da su odlikovanja priznanja za napore koje su ugradili u izgradnju i uspostavu Republike Hrvatske.

Iako 21 godina u životu jedne države nije puno, svjedoci smo koliko je napora i žrtava trebalo uložiti u njezino stvaranje i zato ih se s dužnim poštovanjem prisjećamo. Domovinski rat i tranzicija snažno su utjecali na događaje u Hrvatskoj, pa tako i teškoće u njezinom razvoju. Nakon dugog vremena i teške gospodarske krize čiji je teret u najvećoj mjeri pao na leđa običnog čovjeka počeo se rađati optimizam i napori pravosuđa daju nadu da više neće biti nezakonitog otuđivanja osiromašenog gospodarstva, kazao je Omerbašić.

Dodjela

Kuka i Josipović

Izaslanstvo CEIK-a