Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Island - biser na rubu Polarnog kruga

Piše: Mladen Kuka

Island

 

Članovi Centra za ekspedicionizam, istraživanja i kulturu "Braća Seljan" Mladen Kuka, vođa ekspedicije, Mladen Strukan, Ivica Škot, Krunoslav Mlačak i Žarko Baždar posjetili su u rujnu 2002. godine nama najudaljeniju europsku zemlju, Island. Glavni cilj puta bio je uspon na Hvannadalshnukur, najviši vrh Islanda i najvećeg europskog ledenjaka Vatna Jokull, visok 2119 metara.

Na vrhu Islanda

Na vrhu Islanda

Zašto Island?

Od svog osnutka 1997. članovi CEIK-a pretežno su se bavili projektom "Tragom braće Seljan". Upravo Island je trebao biti jedan mali odmak od tog projekta na koji smo usredotočili svu svoju pozornost proteklih pet godina. Dodatni motivi su svakako bili i činjenica da je Island jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost hrvatske države, kao i činjenica da u tu prelijepu zemlju Hrvati putuju vrlo rijetko, a još rjeđe vrše planinarske uspone.

Puši li se više iz dimnjaka ili iz tla?

Puši li se više iz dimnjaka ili iz tla?

Vulkanski otok

Island je otok vulkanskog porijekla koji je nastao na srednjoatlanskom hrptu još u mlađem tercijaru i kvartaru. Nalazi se tik ispod sjeverne polarnice, 300 kilometara istočno od Grenlanda. Po svom državnom uređenju Island je parlamentarna republika. Broj stanovnika kreće se oko 284 tisuće i gustoća naseljenosti je mala, svega 2.8 stanovnika na četvorni kilometar. Glavni grad je Reykjavik, u kojem je i najveća koncentracija stanovništva. Glavna prirodna bogatstva su ribarstvo, aluminij i geotermalni izvori. Mnoštvo gejzira i termalnih izvora stanovništvo koristi za grijanje stanova i staklenika uz pomoć razgranatog sustava cjevovoda.

Oskudna vegetacija i brojna jezera

Oskudna vegetacija i brojna jezera

Bogatstvo prirode i ljudi

Prvi stanovnici islanda bili su Norvežani iz Skandinavije koji su došli u 9. stoljeću i Kelti s Britanskog otočja. Zbog čestih prirodnih katastrofa, erupcija vulkana, broj stanovnika se stoljećima nije bitno povećavao. Stanovništvo je u nacionalnom smislu homogeno, oko 96 posto ih se izjašnjava Islanđanima. Inače, po ostvarenom bruto društvenom proizvodu po stanovniku i stupnju društvene sigurnosti, Island se ubraja među najbogatije zemlje svijeta. Prirodne ljepote čine island turistički atraktivnom destinacijom. Jahanje, rafting, kupanje u mnogobrojnim gejzirima, športski ribolov, izleti po ledenjacima i vožnja motornim sanjkama samo su neki od doživljaja koje vam nudi ova zemlja.

Piva i kava - 150 kuna

No morate paziti da ne pretjerate sa doživljajima jer je Island jedna od najskupljih zemalja svijeta. Kruh stoji oko 25 kuna, mala i velika piva u restoranu i kava isprazni će vam džep za oko 150 kuna. U svom dvotjednom boravku na Islandu članovi CEIK-a "Braća Seljan" posjetili su nekoliko atraktivnih lokacija. Prvo smo izvršili uspon na vulkan Heklu i to zbog aklimatizacije i prilagodbe na islandsku klimu. To je vulkan koji je aktivan već više od 7000 godina. Smješten je 100-ak kilometara istočno od Reykjavika. Godine 1104. snažna erupcija zatrpala je imanje farmera Gaukura, a taj su lokalitet pred 30-ak godina otkopali i prozvali ga sjevernim Pompejima. Posljednja erupcija dogodila se je 2000., kada je raznijela krater vulkana. To mjesto, dakle, nije nikada potpuno sigurno, no sva petorica članova naše ekipe sretno se se uspela i spustila s vrha Hekle.

Ljekovita Plava laguna

Ljekovita Plava laguna

Najveći europski ledenjak

Ledenjak Vatnajokull sa svojih 8300 četvornih kilometara najveći je u Europi, a na pojedinim mjestima debljina leda iznosi preko jednog kilometra. Njegov najviši vrh Hvannadalsnukur visok je 2119 metara i za uspon na njega je potrebno 14 sati napornog hoda u navezu uz upotrebu kompletne zimske alpinističke opreme. Nama je to uspjelo za devet sati, što je bilo drugo vrijeme sezone i za što smo dobili posebna priznanja domaćina. Pingvellir je nacionalni park osnovan 1928. na jezercu Pingvallavatn. Posebno je značajno da je na tom mjestu 930. utemeljen prvi islandski parlament. Najznačajnija od brojnih prirodnih atrakcija je Plava laguna poznata u čitavom svijetu zbog ljekovite i zdrave vode koja dokazano pomaže ljudima s kožnim bolestima, naročito u liječenju psorijaze. Temperatura vode je 37 stupnjeva Celzija i obogaćena je posebnom vrstom alge.

Polarni krug

Polarni krug - autor putopisa na Grimseyu

Na sjevernoj polarnici

Svoj boravak završili smo na Grimseyu, otočiću na sjeveru Islanda, površine svega pet četvornih kilometara i sa stotinjak stanovnika, ali značajnim po tome što preko njega prolazi polarni krug na 66 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine. Otočić je inače poznat i važan i po tome što na njemu obitava oko 60 vrsta ptica. Za stanovništvo koje se bavi uglavnom ribolovom važno je reći da su zaluđeni šahom. Ništa čudno obzirom na dugu islandsku noć. Svima od srca preporučam posjet ovoj prekrasnoj zemlji ili barem da pogledaju filmski zapis s ovog našeg puta pod nazivom, "Island - biser na rubu polarnog kruga", autora Mladena Postružnika.

 

* Reportaža je izvorno objavljena u 39. broju časopisa Kameleon u rujnu 2006.