Kuku za gradonačelnika!

Reče mi Mladen Kuka da nešto napišem u povodu njegovih 40 godina aktivnog rada u ..... ah, a u čemu nije aktivan. Tada sam prvo pomislila: "pa s koliko je to godina taj balavac počeo plaziti planinama i svijetom?" A nisam bila u pravu. "Taj balavac" ima (kao i ja) puno godina i dugo se poznajemo. Pisati o nekome nakon toliko dugog poznanstva nije teško. Pa sjednem za kompjutor i razmišljam – što o Mladenu pisati. Neodlučnost me podsjeti na jednu moju, davno napisanu pjesmu (naravno ne Kuki):

            "Čini mi se, tisućljećima te poznajem,

            a ipak ništa ne znam o tebi."

A pratila sam sva njegova putovanja, gubila se u Andama, pentrala po Kilimandžaru, gušila me lava na vulkanima, otpadoše mi ruke sjekući mačetama prašumu, užasavala me mogućnost bliskog susreta s anakondama i aligatorima (iako pojma nemam ima li ih u rijekama po kojima su veslali), a da ne govorim koliko me ubijalo jahanje na mulama na svim tim putovima braće Seljan duž kojih je kročio Mladen. Ni Seljani, ni Kuka, uopće nisu bili normalan svijet i što je to meni trebalo da, u mislima i s osjećajima, naravno, jurcam za njima. A radila sam upravo to. I bila su to nezaboravna iskustva. Kroz sve napisane knjige šašavog Postružnika, jasno, i kroz sva Kukina predavanja.

Kao članica CEIK-a (posebna mi je čast biti njihov dio) održala sam i nekoliko predavanja polaznicima planinarskih škola – ali o Kuki i nadalje ništa ne znam.

Zabavljali smo se odlično kad se Mladen kandidirao za funkciju karlovačkog gradonačelnika. K vragu, i to je bilo – davno. Kad je Vesna Žagar u izbornoj kampanji pjevala svoju pjesmu koju joj se drznuo ukrasti Huljić osobno. Sjećam se i slogana te kampanje – Kuku za gradonačelnika. Sjajno bi Karlovcu bilo da je tada dobio bar malo više glasova iako, zapravo i iskreno govoreći, uopće nismo očekivali da bi se takvo što moglo desiti, ali smo ustrajno nastojali da se to dogodi. Ispostavilo se kako je lakše pržiti stopala na vrućim vulkanima, imati promrzle noge na vječitom ledu, nego dobiti dovoljno glasova sugrađana da uđeš u političke vode. I mislim, složit će se danas Mladen sa mnom – ono što je uradio kao planinar, svjetski putnik i istraživač daleko je više i značajnije od onoga s čime bi se morao petljati kao političar.

Nećeš Mladene, znam, ali voljela bih da još 40 godina sve nas vučeš za sobom po stazama kojima samo neki mogu prolaziti.

Mesić

Kod Mesića na kavici; predsjednik se ozbiljno zainteresirao za suradnju sa izvaneuropskim zemljama.