Oteo se duhu provincijalizma

Kad me Mladen zamolio da napišem nekoliko redaka za ovu knjigu, koju vjerojatno počinjete lagano listati, prvo što mi je palo na pamet bilo je: to je nemoguća misija. Zašto? Iz vrlo prostog razloga što bi se o njemu i našoj suradnji moglo napisati puno više od jednog kratkog sažimanja proteklih ohoho godina.  Ne želim biti patetičan jer najlakše bi bilo baciti pogled preko ramena unatrag  i reći Kuka je majstor svoga posla. Sigurno da je i više od toga.

Ovdje ne bih htio govoriti o njegovim biografskim podacima koji su, prema mojem mišljenju, statistički zbroj  raznih uspjeha na brojnim područjima začinjenih hrpom nagrada i priznanja pretočenih u plakete, statue, medalje.

Ja bih se osvrnuo na „drugu stranu medalje“, a ta druga strana medalje moj je doživljaj Mladena promatrajući njegov rad  i našu suradnju. Prvo što me fasciniralo bila velika Mladenova privrženost lokalnoj sredini, ali ne način demagoške priče, već konkretnim djelima u vremenu (ovdje i sada). I uvijek mi se čini da funkcionira principom „djeluj lokalno, misli globalno“, jer kako drugačije iščitati njegovu preokupiranost ekologijom, ljubavlju prema prirodi, kopanjem po prošlosti te skidanje tisuću slojeva prašine s davno zaboravljene braće Seljan. Zanimljivo je da je na tome svome putu uvijek uspio oko sebe okupiti ekipu istomišljenika koji su na istoj valnoj dužini širili pozitivne vibracije. Tako se zahvaljujući kritičnoj masi predvođenoj Mladenom uspjela napraviti bezvremenska  lijepa priča o Vili Anzić. Planinarstvo je prva Mladenova ljubav, a kako se kaže prva ljubav ne trpi zaborav. Zbog toga i danas s posebnim guštom Kuka  među mladim ljudima sije sjeme planinarstva, čiji će plodovi hraniti nove generacije.  Moram reći da uz sve navedeno Mladena krasi upornost, ponekad se nekima čini i tvrdoglavost, u ostvarivanju svojih namjera, a bez toga sigurno Mladen ne bi bio ovo što je. 

Sve su to dijelovi mozaika koji Kuku čine osobom koji je kroz svoja djela na lokalnoj razini  pokazao kako se može oteti duhu provincijalizma.

Ivanka

Mladen: «I onda ti oni nama vele Ivanka moja da smo zbog lokalpatriotizma provincijalci». Ivanka: «Kukica, to ti je sam kaj god.»