Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

 

Gene Savoy

 

Susret u hotelu "Las Americas" u Limi

 

Imao je 75 godina kada smo ga upoznali, a izgledao je kao da mu je 50. To je sirovi model američkoga Indiana Jonesa, čudak, nadri arheolog i pustolov. Ali, Savoy ima rezultate. Iako je teološki pisac njegovo zanimanje je čisto svjetovno: pronaći što više starih gradova, pramida i grobnica. I ne bih zaprisegnuo...

Savoy priča s autoritetom. On poznaje Peru, a njegova tajna je jednostavna: preliminarna istraživanja obavlja uz pomoć satelitskih snimaka i niskoletećih zrakoplova. Tek kada nešto nanjuši, silazi na teren. Služi se i informacijama indiosa, a ima najbolje vodiče i tragače. Iza njega stoji velika lova, njegove ekspedicije imaju 30 do 50 članova, sve je izdašno financirano. Kopa se sve u 16.

Naravno, priča o Seljanima nije ga iznenadila, znao je okvirno za sve te događaje. Ali, nije poznavao detalje. Čak nas je pozvao u novootkrivenu Gran Vilayu. Ali, morali smo na Gran Pajaten. Dakle, i njega smo pridobili.

Sresti Savoya velika je čast, a sjediti s njim i biti tretiran kao ravnopravan – sasvim je izuzetan događaj. Jer, on je Amerikanac, samouvjeren i čvrst. Pragmatičan. Iz cijelog razgovora smo dobili potvrdu da je način na koji smo vodili istraživanja ispravan, a i da Savoyevo veliko iskustvo još od ranih šezdesetih nije toliko različito od našega.

Eto, tako smo u hotelu Las Americas na Mirafloresu u Limi susreli američkog Indianu. I reći ću vam otvoreno: nije on niti dio onoga što je opjevano u holivudskim filmovima. Savoy gricka težak kruh istraživača i ekspedicionista, ima svoje dileme i tragove, ali imao je sreće: bio je istraživač u jednim sjajnim i drugačijim vremenima. I nije se stidio to iskoristiti u medijima.

U vrijeme pisanja ove crtice, stigla je i vijest da je Gene Savoy preminuo u dobi od osamdest godina. Eto, i ta je priča završena...