Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Burin

Dobrotvor i veliki poduzetnik, Marko Burin vam neće propustiti reći da je rodom iz Osojnika pokraj Dubrovnika. Nije propustio niti most, koji je sagradio svojim novcem u blizini sela sjeverno od Lime gdje stanuje, nazvati - Osoynik. Svi ga znaju, svi ga trebaju. U tom kraju.

Tek nedavno bio sam u prilici posjetiti Osojnik. To mogu zahvaliti prijateljima Dubrovačkim vatrogascima i Nikši Ivančeviću. Zavojita cesta nas je dovela ponad Župe Dubrovačke u predivnu dolinu, gdje žive vrlo vrijedni ljudi. Mnogi od njih su vatrogasci u javnoj postrojbi grada Dubrovnika. Ovo mjesto još nema vodovoda, ali sudeći po urednim kućama, obrađenim poljima – ljudi marljivošću nadoknađuju nedostatke. I treba znati – za Domovinskog su rata svi bili protjerani iz svojega sela.

A Marko? On ima brojne farme pilića oko Lime, uspješan je, a piletina je prehrambeni artikl broj jedan u Peruu. I jeftina je. No, Marko svoju zaradu dijelom ulaže i u podržavanje kluba «Dubrovnik» u Limi. Ta kuća doslovce počiva na njemu, i na još par ljudi. I svoja dva sina Marko je «upregao» u poslove, a kao pravi pedagog dečkima je prvo davao niže poslove. Da se nauče raditi...

A ljubav za Dubrovnik u Marka je neupitna. Koliko je samo Peruanaca posjetilo ovaj naš biser Mediterana – zahvaljujući njemu? Koliko je samo promocije dobila Hrvatska zbog njegovog zagovora? I naposlijetku – kako je i sam klub Dubrovnik doživio afirmcije, te je Marko zajedno sa B. Fištrovićem i D. Balvanovićem postao – Zajednica Hrvata Dubrovnik, perjanica peruanskog hrvatskog iseljeništva?

Burinu hvala, jer kada burin puše – stvaraju se dobre stvari...

Burin