Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

 U dalekome Peruu postoji grad Juanjui. U tom gradu, u jednoj od ulica blizu glavnoga trga nalazi se gradski muzej. U tom muzeju radi jedan zanesenjak i veliki poznavatelj lokalne tradicije i povijesti.

Oliver je uvijek na raspolaganju i pravi je prijatelj. Bez zadrške. Ponosno i grozničavo, poput dječačića pokazuje figure i makete, slike i panoe, filmove i slike. U prostoru od stotinjak kvadrata njegova je radionica: sve makete radi sam, sve suvenire prošla je njegova ruka.

Oliver piše o sirenama, chupacabrama i vampirima – raznim bićima iz mitološkog panteona amazonskih krajeva. Pisao je i o Seljanima, ali nije znao baš previše. I Seljan je postao dio mita o povijesti.

I tako, šetao sam s Oliverom po Juanjuiju, svakih par metara netko nas pozdravlja. Sjednemo u lokal, prolaznici opet pozdravljaju. Oliver je poznato i sasvim karakteristično lice u gradu. Pravo je čudo da za nekakvu crkavicu grad uspijeva održati taj muzej. I, pravo je čudo da Oliver uspijeva sve stići napraviti. I živjeti od toga. Ma zapravo, on ima sve vrijeme svijeta na svojoj strani. I svoju skromnost.

 

Tarazona