Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Vodič čamaca i poznati uzgajivač kakaoa, Hilmer je jedna od znamenitosti Juanjuija. Nevjerojatno je koliko taj čovjek može nakrcati svoje tradicionalne amazonske čamce, vitke i duge 15-ak metara. U nepristupačnim je krajevima on pionir koji povezuje ljude, prevozi robe i često prenosi jedine vijesti do kojeg prašumski ljudi mogu doći.

Dok radi na čamcu Hilmer je zamišljen i koncentriran, ali rado pokazuje prirodne ljepote svoje zemlje. Samo ga nesmijete pitati koliko ima do odredišta – jer to nije u njegovim rukama. Rijeke su ovdje ćudljive, pa Hilmer ništa ne obećava.

No, kada se putovanje završi, vrijeme je za večeru. I tako večerasmo na plantaži Santa Rosa. Dok se riba pekla, pokazao nam je kako fermentira i suši se kakao. «Kvaliteta» - bila mu je svaka druga riječ.

Nažalost, Hilmera smo upoznali i u tragediji, kada je motocar (motorna trokolica) njegovoj četverogodišnjoj kćeri doslovce otrgnula ruku. Zahvaljujući mladom stažisti liječniku i dobrim ljudima, dijete je u roku od četiri sata bilo u Limi. Ne samo da su uspjeli za sat i pol prebaciti djevojčicu u Tarapoto, nego je tamošnja kontrola leta zadržala zrakoplov sve dok ona nije stigla. Uslijedila je operacija prišivanja ruke – prva u Peruu na tako malom djetetu. I uspjelo je!

U cijeloj toj strci i muci, Hilmer je ostao miran, nastavio je raditi. «Sve je u Božjim rukama» - rekao je. A njegovi sugrađani organizirali su humanitarnu akciju i skupili dosta novca za oporavak djeteta. Eto, i to je Peru, zemlja vrijednih ljudi...