Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

 Naš pravi zagrebački dečko, purger, našao se u Boliviji ženidbom. Njegova supruga kći je poznatog iseljenika, g. Marinkovića. Tako je najprije ona došla na studij u Hrvatsku, u Zagreb, a kako je bila jaka zima, nedostajao joj je kaput. Kad je konačno pronašla kaput, susrela je i kavalira da ga pridrži. Priča sa sretnim završetkom. Ali, dosadili su joj kaputi i hrvatske zime. I tako je naš Robert došao u Santa Cruz u Boliviji. Jednostavno, zar ne?

Santa Cruz je smješten u plodnoj ravnici. Svi koji površno znaju Boliviju nisu nikad čuli da ova andska zemlja ima velik amazonski dio. Pokrajina Santa Cruz devet je puta veća od Hrvatske! I ima budućnost i potencijal, nafta je već pronađena, vrijedni Menoniti bave se poljoprivredom, štede i trže, a Hrvati drže gospodarsku komoru... Dobra raspodjela posla.

Kad smo Roberta prvi puta sreli, 1998. godine, nakon spuštanja s Anda, odmah nam se dopao. Potekla je zagrebačka «spika» i začas smo se našli na roštilju. Eto, tako to ide sa zemljacima...

Robertovo prijateljstvo bilo je vrijedno, njegovi podaci neiscrpni, a s njim smo prošli sva bitna mjesta tog lijepog grada, uokvirenog s nekoliko kružnih cesta poput Beča.

Smijehu s Robertom nema kraja, a druženje ide do kasno u noć. Ali, Robert puno radi, brinuo je tada i za tvornicu ulja, i trgovinu građevinskog materijala, za mnoge obiteljske poslove. Danas se bavi konstrukcijom mostova, proizvodi ih i postavlja od gotovih elemenata. Ali, svake je godine bar par tjedana u Zagrebu, svojem gradu koji i iz daleka voli, kojeg nosi u srcu. Doista, rasni Purger u Boliviji.

 

Robert Jakubek i ekspedicija TBS 1