Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Jednog me dana nazvao neki čovjek i počeo se raspitivati o Peruu i putovanjima. Kaže, iz Zagreba je i da bi navratio do mene. I tako je počelo prijateljstvo sa Antonom Šarićem. Zagrebački građevinar, podrijetlom iz Banja Luke, imao je i još uvijek ima brojnu rodbinu u Peruu, počevši od bratića Zdenka nadalje.

I tako smo 2004. godine putovali zajedno u tu prelijepu zemlju i u mjesec dana iskusili smo Peruansko ljeto. U 30 dana promijenili smo sve tri tamošnje klime: ljeto u Limi, planinsku hladnoću i divotu prašume u Pucallpi. Letjeli smo iznad linija Nazca, onda smo malo plovili rijekom Ucayali, sve to kušajući i razne specijalitete iz lokalnih «trovačnica», kako Anton zove restorane.

Saznao sam puno o Antonovoj obitelji, ali i o Hrvatima u Limi. Da, ako doista želite upoznati neki grad, morate ga obići sa nekim domaćim ljudima. A vrhunac našeg boravka u Peruu bio je okupljanje preživjelih sa broda General Black. Nesebični Anton je organizirao fiestu i došlo je dvadesetak od 750 naših ljudi koji su u Novi Svijet doputovali daleke 1948. godine, deportirani iz Europe. A ostali? Nažalost, više ih nema...

Prijateljstvo se nastavlja, a Anton nas snabdijeva raznolikim idejama koje mu ne manjkaju i tu i tamo navrati do vile Anzić. A bilo bi lijepo da je češće s nama.

I još nešto: na ovom portalu vidjeti ćete poneku njegovu fotku. Ma, stvarno ima oko taj Šarić...

 

Anton

Ica Peru

Pucallpa

Amazona