Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Vlado Bojkić, Društvo Karlovčana, Zagreb:

Početak  jednog lijepog prijateljstva!

(CEIK «Braća Seljan» i Društvo Karlovčana u Zagrebu)

U Kronologiji Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca, koju vodim od prvog sastanka na kojemu je pokrenuta inicijativa da se to društvo osnuje, odnosno obnovi u Zagrebu, pod nadnevkom «Ponedjeljak, 19. kolovoza 2002.» zapisano je sljedeće:

«U Karlovcu je u Vili Anzic obilježena peta godišnjica postojanja CEIK-a «Braća Seljan», koje je osnovano prije pet godina na obljetnicu rođenja Steve Seljana. Tom prilikom organizirana je izložba fotografija Mladena Kuke, a na svečanosti su iznijete i glavne aktivnosti CEIK-a. Ujedno je naglašena suradnja s Društvom Karlovčana i prijatelja Karlovca iz Zagreba i rečeno kako je Društvo poklonilo CEIK-u digitalnu video-kameru. Tom je prilikom u (počasno) članstvo CEIK-aBraća Seljan primljeno Društvo Karlovčana i poimenično Vlado Bojkić, kao predsjednik Društva». Tekst povelje glasi:

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu «Braća Seljan», Karlovac, Croatia
(Fotografija Mirka i Stjepana Seljana)

Kojom se potvrđuje da je Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca član Centra i time
sljedbenik i štovatelj naslijeđa braće Seljan i drugih hrvatskih istraživača Svijeta.»

Bio je to rezultat do tada kratke, ali intenzivne suradnje dvaju društava, kojima je njegovanje karlovačkih vrijednosti, kulture i tradicije upisano u statutima kao cilj i glavni razlog postojanja. A sve je počelo godinu dana ranije.

U već spomenutoj Kronologiji opisao sam izlet koji je Društvo Karlovčana organiziralo u Karlovac, 17. studenoga 2001. godine. Na izletu, organiziranom u povodu ponovnog otkrivanja spomen-biste Veci Holjevcu (prethodno je bila srušena), rođenom Karlovčaninu i najpopularnijem zagrebačkom gradonačelniku poslije Drugog svjetskog rata, u parku iza kina «Edison», prisustvovao je 31 član Društva. Delegacija Društva (Nikola Pavlačić, Drago Boljkovac i Nikola Beršinić) položila je lovor vijenac na Vecinu bistu, a zatim su svi članovi Društva prisustvovali obilježavanju 60. obljetnice poznatog događaja kad je 17. studenoga 1941. Veco Holjevac na čelu skupine od 24 partizana «upao» u karlovačku bolnicu da bi oslobodili ranjenog druga, održanom u Domu hrvatske vojske «Zrinski», gdje su se zadržali na domjenku. Nakon toga izletnici su posjetili Vilu Anzić na Borlinu. O tome posjetu zapisao sam u Kronologiji sljedeće:

«Najljepši dio došao je nakon toga. Posjetili smo Centar za ekspedicionizam na Borlinu (u Vili Anzić), gdje nas je dočekao Mladen Kuka sa svojim dečkima. Dan je bio prekrasan, sunčan, a s Borlina se pružao prekrasan pogled na Karlovac. Dečki iz CEIK-a dočekali su nas s vinom i pivom, zatim su nas upoznali sa svojim radom i prikazali 20-minutni film o njihovoj ovoljetnoj ekspediciji u Peru gdje su pronašli grob Mirka Seljana. Nakon toga su nas pred zgradom ponudili pečenim ribicama, vinom, pivom i sokovima. Svi izletnici bili su dirnuti pažnjom i srdačnim prijemom.... Bio je to naš prvi izlet, ali vrlo uspješan i vjerujem da ćemo i ubuduće imati dosta interesenata za naše izlete.»

Već na povratku s tog uspjelog izleta na putu do Zagreba u autobusu su članovi, pod dojmom sjajnog prijema u Vili Anzić i prijateljstva i gostoljubivosti koju su nam iskazali dečki iz CEIK-a, predlagali da im se svakako moramo odužiti. Vec tada je pala ideja da se zarada od iduće godišnje zabave «Karlovačke noći» namijeni CEIK-u «Braća Seljan». Taj je prijedlog usvojio i Izvršni odbor Društva Karlovčana. Nazvao sam Mladena Kuku, rekao mu da je Izvršni odbor donio odluku da se na neki način pomogne CEIK-u, rekao mu s kojom svotom raspolažemo i upitao ga što bi oni u okviru raspoloživih sredstava trebali. Mladen je odgovorio kako su ostali bez video kamere i kako bi im nova video kamera dobro došla. Kupili smo video-kameru «Sony» i delegacija Društva Karlovčana u sastavu Vlado Bojkić, Marina Majoli i Đurđica Cvjetko došla je u petak 21. lipnja 2002. u Karlovac, gdje smo u Vili Anzićna Borlinu svečano uručili video-kameru Mladenu Kuki u prisutnosti članova CEIK-a: Mladena Strukana, Krunoslava Mlačka, Ivice Škota, Bože i Zorice Grgičak i Višnje Kuka. Oni su pripremili malu zakusku, zahvalili na našoj donaciji i obavijestili nas da su naše Društvo primili kao kolektivnog člana CEIK-a «Braća Seljan». To je i službeno potvrđeno, kao što je već rečeno u uvodu, u ponedjeljak, 19. kolovoza 2002.

Od tada je suradnja Društva Karlovčana i CEIK «Braća Seljan» postala još intenzivnija. Delegacija CEIK «Braća Seljan» redovno prisustvuje godišnjim skupštinama Društva Karlovcana, a Društvo im na ime predsjednika Mladena Kuke redovito šalje društveno glasilo «Mali glasonoša», kako bi bili obaviješteni o aktivnostima našeg Društva. Članovi CEIK «Braća Seljan» održali su u okviru «Karlovačkih večeri», redovitih mjesečnih okupljanja članova Društva i njihovih prijatelja, dva predavanja popraćena filmovima s njihovih ekspedicija - jednom u Afriku, a drugim u Južnu Ameriku tragom braće Seljana, koje je prezentirao Mladen Kuka uz asistenciju dr. Srecka Božičevića, koji je bio i član afričke ekspedicije, to još jednim predavanjem također popraćeno dijapozitivima i prigodnim filmskim zapisom.

Ove godine, kad CEIK «Braća Seljan» obilježava desetu godišnjicu postojanja i bogate aktivnosti, nastavljajući tako slavu svih bivših brojnih karlovačkih istraživača tada nepoznatih područja, naša dva Društva obilježavaju također mali jubilej - petu godišnjicu uske suradnje, koja je počela ne tako daleke 2002. a mogla bi se opisati poznatim završnim dijalogom iz nezaboravnog filma «Casablanca»: «Mislim da je to početak jednog lijepog prijateljstva»!

A našim prijateljima iz CEIK-a «Braća Seljan» čestitamo desetu godišnjicu postojanja, plodnog rada i bogate aktivnosti i želimo još mnogo uspjeha, istraživačkih pothvata i ekspedicija koje pridonose da se za ime naseg grada Karlovca pročuje u svijetu.