Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Goran Gerovac, novinar

Enigma CEIK

Tri muškarca pod čudnim šeširima sjede na barskim stolicama u TV studiju. Poznati voditelj uvodno i kurtoazno predstavlja zagonetne osobe i natjecateljima pojašanjava da moraju otkriti hrvatskog lndianu Jonesa. Igra otkrivanja bila je u stvarnom simboličnom smislu za mene sam vrh enigme zvane CEIK Braća Seljan. Enigma u medijskom smislu, naravno, budući su kvizovskim angažmanom probili i zadnju frontu otpora u borbi za afirmaciju ideje koja se mnogima na samom početku činila, ma hajdemo otvoreno reći, ludom. Ta što se u 21. stoljeću još ima otkrivati na Zemlji, te sve su to destinacije koje se agencijski nude turama izdosađenih turista, te namaju pametnijeg posla nego prodavati maglu, te ovo te ono... Prigovori su samo pojačavali dojam da se u Karlovcu rađa jedna toliko smjela i neizvediva ideja da bi čak mogla i uspjeti.

Ali to je već druga priča. Ono što mene zanima u ovom tekstu, a što mi je povjereno kao domaći rad, jest interakcija medija i CEIK-a. Kao i na svakom početku i CEIK je u tom periodu bolovao od klasičnih dječjih bolesti nekritičnosti pa je filozofija o apsolutnoj kvantiteti dovodila do nespretnosti i nenamjerne agresivnosti prisutnosti u medijima te je zaprijetila devalvacijom cijelog projekta. Umjesto da kreiraju medijsku sliku o CEIK-u nositelji ideje su bjesomučno popunili prostor. Srećom odrastali su mnogo brže od većine insitucija koje su osuđene na suradnju s medijima, pokazujući da su učili, naučili i da su spremni na mijenu.

Znaš - rekao mi je jednom onako nevezano i gotovo u prolazu Mladen Kuka - intenzivno razmišljam kako se prilagoditi medijima, a ne kako medije prilagoditi CEIK-u.-

Ostao sam zatečen ovlaš izgovorenom rečenicom koja je otkrila da u ovom gradu počinje postojati netko tko odnose s javnošću nastoji razumjevati na pravi način.

- Pazi, - nastavio je - to ne znači da se ja bilo kome mislim podastirati ali jednostavno želim da to nekako postane ravnopravna suradnja. Ja imam proizvod koji je, garantiram bradom, sto posto ispravan. Mediji imaju snagu to i potvrditi. Ono što se treba pronaći je prava mjera da budem "vani", a da ne dosadim ni sebi ni novinarima ni čitateljima.

- Tu nemaš određenog recepta, u smislu toliko idealnog ovoga, toliko onoga. Mjere kao za kolače jednostavno ne postoje - složio sam se.

- Znam, jednostavno treba imati osjećaj za filing - nasmijao nas je obojicu i od tada je CEIK postao nešto drugo.

Prolazile su godine. Kuka i ekipa su putovali, množile su se ekspedicije, rastao fond materijala, događale su se prezentacije, tiskale knjige, mediji su pisali i sve je išlo potpuno logično kao da jedino tako i može biti. Razmišljajući o svemu postalo mi je jasno da je pitanje u prilagodbi zapravo značilo strategiju; najprije idemo nešto napraviti pa onda ukoliko bude vrijedno i zanimijivo neka to ispriča svoju priču. Pustili su da ekspecdicije pričaju o njima a ne da oni pričaju o ekspedicijama i tu se dogodila ona tražena interakcija u kojoj kad su i znali zatražiti uslugu, mediji to nisu doživjeli kao silovanje prostora. Mnogi bi nezadovoljno gunđali, da ne kažem i nešto gore ako bi pokroviteljstvo Predsjednika Mesića bilo tretirano kao vijest s fotografijom. Kuka je pak nazvao, pitao da li vas zanima informacija da je Predsjednik pokrovitelj njihove 10.-­te obljetnice i po objavi dvostupačne vijesti zahvalio.

Ne znam da li je i tada vješto glumio kao u kvizu, kad sam ga jedini puta vidio skrušenog da bi debelom defenzivom odveo na krivi trag, ali to više i nije važno. Ako su i odglumili jedan telefonski poziv, 10 godina se ne može glumiti u gradu koji nikome ne oprašta niti najmanji gaf. Zato je za mene Kukino pojavljivanje u Kviskoteci na mnogo načina bilo priznanje projektu koji je izdržao ispite svih medijskih formi, ali je označio i prekretnicu budući da se prometnulo u pravu enigmu CEIK, kojom se sada valja baviti na drugi način. Otkrivajući je u CEIK-u će se susresti s novim problemom; standardi koji su postavljeni ne smiju se dovesti u pitanje nesmotrenošću opuštanja ili bahatošću uspjeha. Uspješnosti prilagodbe i apolitične iskrenosti CEIK danas ima sve više prijatelja čak i u unaprijed podozrivim medijima. Naravno još uvijek ima i onih koji će odmahnuti rukom i pokazati prema izlogu putničke agencije, ali i takvima se može odgovoriti protupitanjem: Ako već sve to smatrate lakim izietom zašto si i vi svake godine ne pronađete sponzore koji ce vam platiti egzotične ekskurzije o kojima će onda bruijati cijela Hrvatska. CEIK je i u tome za mnoge nerješiva enigma.