Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

 

General Zlatar

Dodjela povelje CEIK-a generalu Jose Zlatar Stambuku

 

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih potomaka naših iseljenika iz Povlja na otoku Braču, Jose Zlatar se od malih nogu posvetio vojnoj karijeri. Točnije, odabrao je zrakoplovstvo i bio je jedan od najzaslužnijih za činjenicu da današnje peruansko zrakoplovstvo ima veliki ugled u Južnoj Americi.

Obitelj je jedno vrijeme živjela u Cuzcu i tamo otvorila prvo kino, da bi se na kraju preselila u Limu. Tu je Jose Zlatar ostvario najznačajniji dio svoje karijere, ne samo kao pilot i zapovjednik vojnih baza, već i kao ministar obrane iz redova zrakoplovstva. Uz to, on se bavio i znanstvenim radom, a među petnaestak naslova je i opsežna knjiga o pioniru zrakoplovstva u Peruu, Juanu Bielovucichu, podrijetlom Hrvatu. Zbog tih je zasluga i došao na čelo povijesnog zrakoplovnog instituta.

U nekoliko navrata imali smo priliku razgovarati s generalom Zlatarom, te smo vrlo brzo otkrili da iza jedne vojničke fizionomije obilježene urednim navikama stoji izuzetno topao čovjek kojem je itekako stalo do kontakata sa Hrvatskom. Nije krio da se čovjek u starijoj životnoj dobi okreće svojim korijenima i uspomenama mladosti. I podijelio ih je s nama uz širok osmijeh.

I, onda, dogodilo se. Dođemo u Limu, dogovorimo se za intervju i svečanost dodjele Povelje CEIK-a. Dan prije supruga gospodina Zlatara pretrpi moždani udar. Gospođa završi u bolnici. «Hoćemo li otkazati» - pitamo? General kaže jasno: «Ne, naš susret je dogovoren, a ja doista kao čovjek ne mogu biti nepouzdan, bez obzira na okolnosti». Takav je Jose Zlatar Štambuk. Čvrst i odgovoran, a sam Bog zna što mu je bilo u srcu dok smo obavljali protokol. Srećom, kasnije se ispostavilo da se gospođa lijepo oporavila.

Da, vojnici obično moraju biti kruti i službeni. No, da upoznate gospodina Jose Zlatara Štambuka, otkrili biste profinjenog čovjeka širokog znanja i osebujne osobnosti.

 

U uredu

 

Govor zahvale generala Jose Zlatar Stambuka, 23. siječnja 2007, prigodom primanja povelje počasnoga članstva CEIK «Braća Seljan»

«Sa osobitim osjećajima primam ovu povelju  kao priznanje svome radu. Dokaz tom izrazu poštovanja riječi su g. Mladena Kuke, predsjednika CEIK «Braća Seljan» iz Karlovca, koje primam sa velikom zahvalnošću.

Takve geste i riječi dokaz su širokogrudnosti i nesebičnosti naših dvaju naroda, a posebno besmrtnog otjelovljenja borbe ponosne Hrvatske za neovisnost i slobodu.

Moje je posebno zadovoljstvo i u ovim činjenicama: 15. ovoga mjeseca (siječnja) obilježavamo što je 1911. godine poletio prvi zrakoplov u Peruu, a pilot je bio Juan Bielovucich (hrvatskoga podrijetla); na 25. dan siječnja 1925. isti je zrakoplovni heroj ponovio podvig velikog Jorge Chaveza i preletio je Alpe.

U ovoj je prigodi važno se prisjetiti tog djelovanja Juana Bielovucicha, koji je bez sumnje uzor i primjer jednog snažnog duha, koji je živio, umro i ostao simbol naših peruanskih zračnih snaga.

To što mi je g. Mladen Kuka predao ovo priznanje, kao Peruancu hrvatskog podrijetla i zrakoplovcu, ponovni je dokaz mojih ideala. I ništa mi nije časnije, nego primiti priznanje od onih koji su svojim putovanjima u nepoznate im daljine, dali usput i meni iskaze svojeg odobravanja i poštovanja.

Zbog svega toga iskazujem svoje posebne osjećaje prema hrvatskome narodu.

Želim sve najbolje Hrvatskoj i njezinim građanima, posebice gradu Karlovcu i njegovim građanima, te želim da me smatraju svojim prijateljem. Želim vam reći: hvala, zauvijek hvala.

General FAP (Zračne snage Perua)

Jose Zlatar Stambuk

Obitelj generala Zlatara

General Zlatar s obitelji