Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Besley

 

U vrijeme nestanka Mirka Seljana u Peruu je boravio kapetan Besley. On je vodio ekspediciju koja je imala nakanu proći Amazonom od izvora do ušća. U krajevima oko grada Tingo Maria na rijeci Huallaga, Besley je čuo za nestale ekspedicije, te je odlučio poći u potragu.

Tko je bio James Campbell Besley?

James Campbell Besley se rodio u Londonu, godine 1874. Proveo je djetinjstvo po raznim mjestima Britanskog Imperija, uključujući Južnu Afriku i Australiju, da bi se vratio u Englesku studirati na Etonu i Oxfordu. Onda opet, u Australiju, studirati na sveučilištu rudarstva Broken Hill, Novi Južni Wales. Nakon dvije godine koje je proveo u jednoj rudarskoj kompaniji, priključio se zlatnoj groznici na područjima Kalgoorlie i Coolgardie u zapadnoj Australiji. Nešto je zaradio, a onda je digao sidro I otišao u 10.000 milja udaljeni Klondike na Aljasci. U šest mjeseci našao je zlata vrijedna četvrt milijuna dolara, usput spasivši dvojicu kopača od gladi I zime. U znak tog njegova podvika ime nosi Besley Creek u Klondikeu, Aljaska.

Po izbijanju Burskoga rata Besley se vraća u Englesku kako bi se pridružio vojsci, postaje jedan od “Kitchener’s Flying Scouts”, letećih izviđača lorda Kitchenera, ministra rata. U ratu se ističe hrabrošću, prolazeći kao kurir kroz neprijateljske linije i područja. Uz to, izrađuje karte neistraženih područja za Cecila Rhodesa, kasnijeg guvernera Rodezije (danas Zimbabwe), te kao da mu to kao pustolovu nije bilo dovoljno, vraća se na Aljasku, podiže svoj novac te seli u Meksiko.

Tu će zaraditi dodatno bogatstvo rudareći srebro i bakar, te vodeći ogromni ranč od 50 tisuća hektara, i to kroz razdoblje dvije meksičke revolucije!

Naučivši igrati polo tijekom dana u Oxfordu, 1907. godine u južnoj Kaliforniji Besley postaje kapetanom ekipe Hermosillo, nazvanom po gradu gdje je bilo sjedište njegove meksičke kompanije. Godine 1913. Besley osvaja Pacific Coast Open, tada prestižan turnir, igrajući za Coronado Country Club.

Već u srpnju Besley predvodi ekspediciju u Peru. Vraća se u veljači 1914., u grad New York, priča o ekspediciji za New York Times, a u isto vrijeme njegov peruanski majmunčić Changa iz hotelske sobe voli nazivati telefonom. I to bilježe novine.

Kao pravi celebrity, kapetan Besley odlučuje malo igrati polo, pa se uputiti u Veliku svjetsku klaonicu. Prvi svjetski rat.

Naravno, iako je tvrdio da je pronašao Eldorado, filmski materijal sa tog prvog puta u Peru bio je – ukraden. Zato se Besley opet vraća u Peru, snima sve nanovo, te dolazi u New York u listopadu 1914., nakon što njegov brod Metapan potapa neki američki brod. Sve je to preživio i danas se ti njegovi filmski materijali mogu vidjeti u dva filma, oba režirana od strane F.B. Coatesa:

The Captain Besley Expedition (1914);

In the Amazon Jungles with the Captain Besley Expedition (1915).


 

Novine New York Times zabilježile su njegovu priču, i to u dva navrata: 18. i 22. veljače 1914., kada se Besley vratio u New York. Te dvije priče su različite, ali rječito govore o mnogim okolnostima i atmosferi nakon Mirkova nestanka. Naime, kapetan Besley je sam morao demantirati verziju prema kojoj su Seljana i pratioca pojeli ljudožderi.

Priča Besleya frapantno odgovara priči koju je Stjepan Seljan kasnije pričao o potrazi za svojim bratom. Najvjerojatnije je upravo odavde iscrpio činjenice koje su mu služile da prikrije istinu: Seljan nije tražio brata... Sudeći po još nekim kasnijim svjedočanstvima unutar brazilske obitelji Seljan, moglo bi se sa sigurnošću ustvrditi: Stjepan Seljan je do kraja života osjećao grižnju savjesti radi svojega brata.

No, dajmo riječ New York Timesu i samom kapetanu Besleyu, pustolovu, vojniku i neobično popularnom igraču pola.

ČLANAK PRVI

ČLANAK DRUGI

Misteriozna slika je rijesena!

Je li ovo zadnja fotografija Mirka Seljana?

Mirko Seljan ?

U dokumentarcu Alejandra Guerrera "Los reynos del bosque", fotografija je korištena kao ilustracija priče o Mirku Seljanu. No, čovjek u bijelom i sa tipičnom kolonijalnom kacigom koju su koristili Englezi, je li to Mirko Seljan? Ili je ovo sličica iz filma kapetana Besleya? Misterij još uvijek izaziva pozornost istraživača...

No, CEIK je riješio i ovu nedoumicu. Uskoro objavljujemo identifikaciju slike i osobe u bijelom.

 


 

Tko je na slici?

PROČITAJTE OVDJE !