Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

George DyottGeorge Miller Dyott je britansko-američki avijatičar, kojeg je nekim čudom zaobišla slava ranih dana avijacije.

Rođen je 1883. godine u New Yorku, da bi 1911. dobio licencu Kraljevskog letačkog društva. Do 1. svjetskog rata izvodio je razne letačke egzibicije, koje su uključivale duge letove kao i panoramske vožnje u kojima bi u dvosjedu vozio primjerice meksičkog predsjednika Madeiru. Dyott je konstruirao i svoj zrakoplov nazvan Dyottovim monoplanom. U ratu se iskazao kao hrabar letač i ratni heroj.

Odmah poslije rata priključuje se Kraljevskom geografskom drušvu, želeći se dokazati kao istraživač. Najpoznatiji njegovi podvizi su istraživanje Rijeke sumnje u Brazilu, na tragu Roosevelt – Rondonove znanstvene ekspedicije iz 1913., te potraga za nestalim istraživačem pukovnikom Percyjem Harrisonom Fawcettom. Na temelju te pustolovine iz 1927. Dyott je napisao knjigu «Lov na čovjeka u prašumi».

 

Prema nekim izvorima, 1918. je Dyott, koji se tek preselio u Južnu Ameriku (u kojoj će dugo ostati živjeti), bio privučen nestankom Mirka Seljana. Njegova istraživanja su urodila jedino nalaskom rukom crtane Mirkove karte doline rijeke Huayabambe, koja se i danas čuva u Geografskom društvu u Londonu.

Kasnije Dyott nestaje iz javnog života, te iako je počeo koketirati i s Hollywoodom, snimajući dva ili tri filma, nikada više nije istraživao. Umro je u New Yorku 1972. godine.

 

Dyott

Misteriozna slika je rijesena!

Je li ovo zadnja fotografija Mirka Seljana?

Mirko Seljan ?

U dokumentarcu Alejandra Guerrera "Los reynos del bosque", fotografija je korištena kao ilustracija priče o Mirku Seljanu. No, čovjek u bijelom i sa tipičnom kolonijalnom kacigom koju su koristili Englezi, je li to Mirko Seljan? Ili je ovo sličica iz filma kapetana Besleya? Misterij još uvijek izaziva pozornost istraživača...

No, CEIK je riješio i ovu nedoumicu. Uskoro objavljujemo identifikaciju slike i osobe u bijelom.

 


 

Tko je na slici?

PROČITAJTE OVDJE !