Ponedjeljak, Veljača 20, 2017

Braća Seljan u BraziluMirko Seljan se rodio 5. travnja 1871., a njegov mlađi brat Stjepan 19. kolovoza 1875.

Nakon osnovnog školovanja, braća se bave raznim poslovima, putuju Europom i upijaju u sebe iskustva koja će im dobro doći u kasnijem radu.

Posebno su u to vrijeme ističe Mirkov pothvat, kada je u otprilike 110 dana uspio pješice prijeći put od Petrograda do Pariza. Osvojio je tako 1898. godine naslov "Champion of Globetrotter" i pokazao da će hrabro inicirati i druge pustolovine, istraživanja i putovanja, a na tom će ga putu predano i odano pratiti njegov brat Stjepan.

Opširnije:O braći Seljan

Afrika i braća SeljanNacrt za špijunski roman o Seljanima ili pogled na istraživače kao svjetske «igrače».

Zašto je baš Etiopija privukla Seljane, i to toliko da su jednostavno otpješačili iz roditeljskog doma i svojeg voljenog Karlovca? Je li tu moglo postojati još nešto, osim gole činjenice da Etiopija, Abesinija toga doba jest bila jedina slobodna domorodačka afrička zemlja?

Da se odmah razumijemo: treba jako dobro u budućnosti dokumentirati ovu napola špijunsku priču. Danas su i ruski arhivi puno dostupniji nego što je to bio slučaj u vrijeme SSSR-a. To otvara mogućnosti budućim istraživačima da razobliče ono što do sada poznata literatura ukazuje.

Ovo su samo smjernice, neki vrlo mogući razvoji događaja. Jedr, priznajmo to konačno, ne govorimo o svijetu u kojem lete leptirići,a Mirko i Stjepan su zanesenjaci folklornih plesova domorodaca. I tada i danas radilo se na ozbiljnim projektima koji su donosili razvitak i novac svojim protagonistima.

Piše: Mladen Postružnik

Opširnije:Afrička "Ruska veza"

EtiopijaDvojica hrabrih Rusa koji su omogućili Seljanima "ulaz" na dvor cara Menelika II.

Braća Seljan bili su sasvim iznimni ljudi. Imali su velike sposobnosti i predispozicije, koje su stekli školovanjem, vojnom službom i radom i nesumnjivo svojim mentalnim sklopom.

No, činjenica je da se u tadašnjem, ali i današnjem svijetu puno talenata ne realizira. Mnogi sposobni ljudi ostaju nerealizirani i čak neshvaćeni jer im nešto nedostaje. Učiti od najboljih, od svojih mentora - najveće je blago u razvoju jedne uspješne osobnosti. Braća Seljan su to imali zahvaljujući dvojici sjajnih ruskih istraživača, vojnika i pustolova.

Opširnije:Ruski mentori: Bulatovič i Leontijev

Sami otkrijte Etiopiju Mirkova vremena !

Pročitajte knjige ruskog pustolova Alexandera Bulatovicha.

Bulatovich

U zipu se na engleskom jeziku nalaze dva samizdat izdanja "With the armies of Menelik II" i "From Entoto to river Baro". Autor opisuje svoje avanture u Etiopiji Mirkova vremena.

ZIP skinite OVDJE