Ponedjeljak, Veljača 27, 2017

Temelj obitelji

I prije nego sam se primio istraživanja o obitelji Seljan znao sam da će posao biti težak i dugačak. Obitelj je brojna i razgranata i raširila se po cijelome svijetu. Drugo, doista je teško ako ne i nemoguće pronaći sve podatke na ovim našim burnim prostorima. I treće, valja se primiti mnoštva kontaka, za što opet treba vremena. A ovo nije jedino istraživanje koje vodim.

Priča može početi sa Matijom Schiederom, rođenim u mjestu Kastelruth u Južnome Tirolu, Austrija. Slikar, ali i pustovol rodio se 5. veljače 1807. U Hrvatsku se doselio oko 1850. godine, putujući i oslikavajući crkve. Tako je 1852. sa obitelji stigao u grad Karlovac.

Imao je dvije kćeri. Jedna se udala za kapetana Vrbanića, druga za Janka Seljana, rođenoga 1820. godine, od oca Jure (Juraja) Seljana iz Jelse. Janko je bio krznar i živio je u karlovačkom Židovskom varošu.

Vicencija i Janko su, premostivši dobnu razliku od dvadesetak godina, krenuli širiti obitelj. Imali su osmero djece, redom: Mirko r. 1866. – umro 1870., Matilda r. 1868. umrla 1870., Sofija r. 1869., Mirko r. 1871., neimenovani sin r. 1872., Olga r. 1873., Štefan r. 1875., 1878. Marija, zvana Didače, te Karlo (Dragutin) r. 1882.

Ovaj drugi Mirko i Štefan zapravo su braća Seljan. U kasnijem životu Štefana (koji nije bio Stjepan) zvali su Stevo. To često unosi zabunu, ali i određene sumnje u nacionalno podrijetlo braće, koju naročito u posljednje vrijeme uvršćuju na listu poznatih hrvatskih Srba.

Ovdje bi trebalo nastaviti istraživanje obitelji Seljan i Schieder kako bi se utvrdili paralelni ogranci obitelji iz toga doba (19. st.).

 

Kakva je bila sudbina braće i sestara slavne braće Seljan?

Dakle, najstariji Mirko i Matilda umrli su 1870. godine u jednoj epidemiji bolesti. Kći Sofija (1869. – 1936.), najstarija, udala se za ing. Stjepana Muića (1852. – 1904.). Imali su dvoje djece – ing. Stjepan Zlatan Muić r. 1891. te Elza Muić (1893. – 1950.).

Kći Olga Seljan (1873. – 1948.) udala se za majora Aleksandra Fuchsa (1855.-1938.)

Njihov sin bio je Aleksandar Fuchs ml. r. 1899.

Marija se udala za ing. Viktora Prociunkijevića, živjela u Drnišu, te umrla 1. srpnja 1967. godine.

Treći brat Karlo – Dragutin (1882. – 1949.) živio je u Karlovcu i Zagrebu, bio je trgovac tekstilom. Zahvaljujući mojem kontaktu sa Mariom Palmom Seljan iz SAD-a, došao sam do vrijednih podataka o ovoj grani obitelji.

Djed ove grane bio je Janko Seljan zvani Diduka. On je rođen u Karlovcu početkom 20. st. Sa suprugom Genovevom imao je četvero djece: Dragana i Terezu (Seku), te još dva sina koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Dragan je iza tog rata otišao u Austrije i oženio je Elfriede Wabitsch, kasnije Seljan. Odselili su se u Panamu te kasnije Brazil. Dragan i Elfriede (zvana Elfie) su u Brazilu okupili cijelu obitelj iz svoje grane (potomke Karla – Dragutina) – roditelje i Draganovu sestru Terezu.

Imali su dvoje djece: Mariu Palmu Seljan i Francesca Dragana zvanoga Kike. I oni imaju djece, pa se loza Seljana s te strane nastavlja u SAD-u.

Tereza Seljan-Seka umrla je u siječnju 2002. g. a potom I njezin suprug Dino Sbritzai.

Diduka je umro 1969., a baka Genoveva 1962. Dragan je umro 1991., a Elfriede 1984. godine.

Da stvari budu malo kompliciranije, Dragan Seljan je prije odlaska u Austriju imao kći u Hrvatskoj koja autoru nije poznata.

Dakle, potomci braće i sestara braće Seljan nastavili su se kroz obitelji prezimena Muić, Fuchs, Prociunkijević te kao Seljani u SAD-u. Istraživanja ovih ogranaka obitelji su u tijeku.

 

Izravni potomci braće Seljan

Braća pustolovi teško su se vezali, a svaki je imao jedan brak. Tako je Mirko Seljan imao brak sa Belgijankom Janet Delaj koja je imala dvoje djece – sin se zvao Maksim i predstavljao se kasnije kao Seljan. Bio je novinar i posjećivao je Karlovac.

Stjepan Seljan je sa Mariom Aracy imao četvero djece: Mirka, Janka, Zoru i Moemu. Ovaj brazilski ogranak obitelji valja tek popisati i istražiti. Znam zasada ovo (što mogu dokazati i tvrditi): Janko, jedini živ u vrijeme pisanja ovog teksta, ima sina Janka, a on dvoje djece. Mirko je imao dvoje djece: Marco Antonio i Paulo Roberto. Ostale podatke namjeravam dopuniti u suradnji s prijateljima obitelji kao i obitelji Braga.

Uz sve ovo, da bude još malo zanimljivije, Seljanima su pripisivani potomci iz navodnih burnih ljubavnih veza tijekom njihovih putovanja. Od svih tih priča, kroz koprenu povijesti i šumu uveličanih legendi, javilo se samo jedno ime – ono Herminie Maldonado, domorotkinje iz sela Tingo Jelache na rijeci Huayabambi.

Ipak, tu ne treba očekivati poplavu malih bijelaca u prašumi, niti neka spektakularna otkrića. No, možda me vrijeme prevari...

 

Što sa svim tim genealogijama?

Jednostavno – popisati i prezentirati odnose unutar brojne i u karlovačkom kraju poznate i vrijedne obitelji Seljan. Na temelju toga, bilo bi lijepo jednom u budućnosti u Karlovcu prirediti susret potomaka Seljana, druženje i prisjećanje na slavne pretke obitelji. Obojica braće bi nesumnjivo bili sretni da ih vide na okupu...

 

Mladen Postružnik